Direct naar de inhoud.

Drents muziektalent komt naar Drentsonic ‘een prachtig visitekaartje voor de provincie’

  • door:
  • op:
Helen Jewitt tijdens Eurosonic Preview | © Jan Lenting

GRONINGEN – Afgelopen zaterdag vond de Eurosonic Preview Show plaats in Borger en daarmee kon de voorpret voor Eurosonic echt beginnen. Op 18 januari zetten Drentsche muzikanten het muzikale feest voort tijdens de allereerste editie van Drentsonic.

Afgelopen zaterdag werd Podium34 in Borger opnieuw omgetoverd tot de Eurosonic Preview Show, het jaarlijkse evenement waar de voorpret voor Eurosonic echt begint. Stichting Kunst & Cultuur en The Bake Shop ontvingen op deze avond aanstormend talent uit de provincie Drenthe. 

Organisator Evert Hoven van The Bake Shop kijkt met een tevreden gevoel terug op afgelopen weekend. ‘Het was een hele succesvolle editie.’ Dit jaar traden Helen Jewett, Nina Wood, Maartje, Lisa Ploeger en band en Marit en de medemensen op in Borger. ‘Dat het evenement dit jaar zo goed bezocht werd, komt vooral door de kwaliteit van de acts. Ze zijn op dit moment echt steengoed.’ zegt Hoven trots.

De meeste artiesten die dit weekend op het podium stonden komen uit de Drentsch peil XL, het ontwikkelingstraject en showcase festival voor muzikaal talent uit Drenthe. ‘Ze zijn enorm gegroeid.’ zegt Hoven. ‘Een aantal gaan nu ook het Hit The North traject in.’

Wat is Hit the North?
Hit The North is een talentontwikkelingsprogramma voor artiesten in Noord-Nederland. Jaarlijks kunnen negen tot twaalf talentvolle Noord-Nederlandse popacts hieraan meedoen. Door middel van een coachingstraject en bootcamps wordt er een boost gegeven aan de muzikale ontwikkeling én carrière van de artiesten. 

Eerste editie Drentsonic 

Aanstaande donderdag wordt het feest voortgezet tijdens de allereerste editie van Drentsonic in de Chaplin’s Pub in Groningen. Hier zullen de hele avond vier Drentse acts optreden. 

Hoven legt uit hoe het idee voor Drentsonic tot stand kwam. ‘Voor de deelnemers van het talentenprogramma Hit The North bestaat eigenlijk geen ‘aftrap’ meer van het traject, nu spelen ze alleen een eindshow. Dat vonden we erg jammer. Met name omdat het begin van het jaar een mooi moment is waarop artiesten zichzelf kunnen laten zien. Samen met Drentsch Peil XL en The Bake Shop gingen we daarom op zoek naar een manier om artiesten een podium te geven zodra ze aan het Hit The North traject beginnen. Zo ontstond het idee voor Drentsonic.’ 

Een vliegende start voor nieuw talent

De vier acts die op 18 januari in Chaplin’s Pub zullen spelen zijn Nina Wood, Helen Jewett, Traversus en Bliss. Nina Wood en Helen Jewett starten dit jaar met het Hit The North traject. Traversus heeft het Hit The North traject al eens doorlopen en Bliss heeft ook al eens op Drentsch Peil XL gestaan. 

Volgens Hoven kunnen artiesten op een plek als Eurosonic de nodige meters maken en tegelijkertijd hun zichtbaarheid vergroten. ‘De kans om op een podium als Eurosonic te staan wordt steeds groter. Er zijn echt mogelijkheden voor artiesten uit Drenthe.’

Daarnaast probeert de organisatie nieuwe artiesten aan te moedigen om zich nog voor 1 maart aan te melden voor Drentsch Peil XL. ‘Drentsonic is op deze manier natuurlijk een prachtig visitekaartje voor de provincie Drenthe.’ -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal