Direct naar de inhoud.

RTV1 wil verder professionaliseren: ‘Voortbouwen op NOS-project’

  • door:
  • op:
De vijf journalisten die in dienst zijn bij RTV1 © Harry Cats/RTV1

RTV1 – Lokale omroep RTV1 heeft sinds 1 januari een grote verandering doorgemaakt. Door een subsidie van het Stimuleringsfonds van de Journalistiek heeft de omroep voor de Veenkoloniën sindsdien 5 vaste krachten. De omroep wil daarmee dit jaar verder professionaliseren. 

De omroep krijgt in totaal 250.000 euro van het Stimuleringsfonds. Eindredacteur Jelmer Wijnstra is blij met de subsidie. ‘We hebben de afgelopen twee jaar betaalde journalisten op onze redactie gehad vanuit het project Versterking lokale journalistiek. Dat was een project van de NOS in samenwerking met de regionale omroepen en de lokale omroepen. Nu kunnen we op dat project voortbouwen bij RTV1.’

Jonge redacteuren

De eindredacteur heeft samen met het bestuur bewust gekozen voor jonge redacteuren. ‘We willen iedereen zijn talenten laten ontplooien, vrijwilligers en betaalde krachten. We denken dat dat met een jonge groep goed kan. Daarmee zetten we een nieuwe stap binnen de omroepwereld.’

De journalisten die sindskort bij de omroep werkzaam zijn hebben allemaal een andere achtergrond. Zo komen ze uit het onderwijs, is er een filosofe, is er iemand uit Hilversum teruggehaald en heeft RTV1 iemand haar eerste baan aangeboden, nadat ze was afgestudeerd aan het MBO. 

Laatste nieuws

Wijnstra: ‘Met deze groep willen we de inwoners van Borger-Odoorn, Stadskanaal en Veendam op de hoogte brengen van het laatste nieuws uit de Veenkoloniën en het zand in Borger-Odoorn. We willen er graag naar toe dat we een volwaardige redactie krijgen, waarbij online altijd als eerste moet komen.’ Een ambitie van de redactie en het bestuur is om de omroep zichtbaarder te maken. ‘We willen zichtbaarder zijn op straat en op de socials. We willen gaan kijken of we meer kunnen gaan doen met nieuwere media zoals Podcasts en Tiktok.’

Ook gaat de redactie meer toevoeging geven aan de programma’s op de radio en het tv-kanaal van de zender. ‘Dat deden we al met de programma’s 1 op Maandag en 1 op Vrijdag en vanaf nu doen we dat ook met het doordeweekse radioprogramma Van Zand tot Veen. Deze programma’s willen we door gaan ontwikkelen. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan een nieuw politiek en cultureel programma op de woensdagavond. Daar zoeken we ook nog vrijwilligers voor.’

Vrijwilligers

Dat er nu betaalde journalisten in dienst zijn, betekent niet dat de omroep geen vrijwilligers meer nodig heeft. Integendeel zelfs volgens Wijnstra. ‘We willen jong talent kansen bieden. Dat kan als geen ander als vrijwilliger bij een lokale omroep. Zo zijn Wilfred Genee, Arjen Lubach, Domien Verschuren, Merel Westrik en Janine Abbring ook allemaal gestart bij een lokale omroep. Daarbij willen we de ouderen niet uitsluiten.  Welke leeftijd je ook hebt in mijn ogen kan je altijd blijven leren.’ 

Als inwoners nieuwstips hebben kunnen ze altijd via redactie@rtveen.nl contact zoeken. Mochten vrijwilligers zich willen aanmelden, kunnen ze mailen naar bestuur@rtveen.nl. Volgens Wijnstra staat de koffie altijd klaar bij de omroep.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal