Direct naar de inhoud.

VVD verandert van mening en is toch voor spreidingswet, meerderheid daarmee gehaald

  • door:
  • op:
Staatssecretaris Van der Burg (VVD) tijdens het debat | © Goos de Boer/RTV Noord

REGIO – Een opluchting voor velen in Ter Apel en de regio, de spreidingswet zal volgende week hoogstwaarschijnlijk toch worden aangenomen door de Eerste Kamer. De VVD veranderde dinsdagavond van gedachten, waardoor een meerderheid de wet toch steunt.

Eerder leken de rechtse partijen, inclusief de VVD, tegen de omstreden wet te gaan stemmen. Na een lang debat met de eigen staatssecretaris van asielzaken, Eric van der Burg (VVD), is de partij toch gekeerd. Daarmee lijkt niets een meerderheid voor de spreidingswet in de weg te staan.

De wet houdt in dat het Rijk gemeenten kan verplichten om asielzoekers op te nemen, desnoods met dwang. Hiermee moet een situatie als in het aanmeldcentrum in Ter Apel voorkomen worden.

Volgende week dinsdag zal de Eerste Kamer officieel over de wet stemmen. Wanneer de spreidingswet officieel wordt aangenomen, gaat deze per 1 februari in.

Een derde van de gemeenten

Uit onderzoek van RTV Noord en het COA bleek gisteren dat een derde van de Nederlandse gemeenten (111) het laatste decennium geen asielzoekers hebben opgevangen. Dit terwijl de gemeenten in provincies als Drenthe en Groningen allemaal opvang bieden. Het Rijk wil met de spreidingswet ervoor zorgen dat de asielzoekers evenrediger over het land verdeeld worden. ‘Het is een cruciale week voor asielzoekers in Nederland’, zei burgemeester van Stadskanaal, Klaas Sloots, eerder deze week over de spreidingswet bij Radio 1. ‘Als die 111 gemeenten bewegen, hebben we geen asielcrisis.’

In de ijskast

De draai van de VVD is opvallend te noemen, aangezien de VVD in de Tweede Kamer tegen was en partijleider en demissionair minister Dilan Yesilgöz in december zelfs nog een motie indiende om de spreidingswet in de ijskast te zetten. Dat kwam haar op veel kritiek te staan. Vandaag zij ze erover dat ze liever ‘eerst de instroom wil beperken en dan eerlijk spreiden.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal