Direct naar de inhoud.

Veel diefstallen bij zelfscankassa’s: ‘Ik vind een praatje belangrijk’

  • door:
  • op:
Supermarkteigenaren Sebastiaan Scholte (L) en Martijn Kaspers (R) in hun winkel | © Rutger Breider/RTV1

REGIO – Uit cijfers blijkt dat een op de tien mensen wel eens steelt bij een zelfscankassa. Soms gebeurt dit per ongeluk, maar ook wel express, omdat bijvoorbeeld de streepjescode niet werkt. Ook in de Veenkoloniën hebben veel supermarkten zelfscankassa’s waar dit probleem zich voordoet.

Martijn Kaspers is eigenaar van de Coop Supermarkt in Odoorn. Sinds een aantal jaar zijn daar zelfscankassa’s te vinden. ‘Het was een bewuste keuze om zelfscankassa’s te installeren. Het is een trend die zich doorzet in de supermarktwereld. Mensen willen snel hun boodschappen scannen om weer door te gaan.’

Diefstalcijfers omhoog

Kaspers merkt dat de diefstalcijfers omhoog zijn gegaan sinds de zelfbedienende kassa’s aanwezig zijn in het pand. Kaspers: ‘Wij merken dat onze onbenoemde derving omhoog is gegaan. Daar hoort onder andere diefstal bij. Je probeert het te voorkomen, maar er glippen altijd producten door die de klant niet scant.’

(Tekst gaat verder onder video)

Bekijk de reportage

Die fout kan volgens Kaspers bewust, maar ook goed onbewust zijn. De supermarkteigenaar ziet de meeste fouten voortkomen uit actie’s als 1 plus 1 gratis, waarbij alle producten gescand moeten worden in plaats van twee keer hetzelfde product.’

‘Praatje en verbinding belangrijk’

Ruim 25 kilometer verderop zit dorpssupermarkt S-markt in Mussel. Zij hebben bewust geen zelfscankassa’s in de winkel. ‘Wij zijn een van de kleinere supermarkten in de omgeving’, begint Sebastiaan Scholte, eigenaar van de lokale supermarkt. ‘We hebben ook een hele andere functie dan de grotere supermarkten. Ik vind een praatje en de verbinding met elkaar ook erg belangrijk en daar past zo’n zelfscankassa niet bij.’

Scholte verbaast zich enerzijds over het diefstalgedrag van het winkelend publiek. ‘Ik dacht dat het menselijk was om je eigen boodschappen af te rekenen, maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Soms is er natuurlijk onmacht in het spel, doordat mensen vergeten te scannen.’

(Tekst gaat verder onder foto)

Zelfscanners bij de ingang van de supermarkt in Odoorn | © Rutger Breider/RTV1

Diefstal zonder zelfscankassa

Ook in de supermarkt in Mussel wordt af en toe gestolen. Zo had Scholte vorige week nog een klant die toch wat had meegenomen zonder te betalen. ‘Normaliter schakel je de politie in op zo’n moment, maar in dit geval kende ik de persoon zelfs bij naam. Ik heb hem toen goed aangesproken op zijn gedrag en hebben het onderling opgelost.

De supermarkteigenaar in Odoorn is, ondanks de diefstalcijfers, van mening om de zelfscankassa’s voorlopig nog te gebruiken. ‘We halen de kassa’s niet weg. Het is een service die we aanbieden naar de klant toe. We zijn niet van plan om dat weg te halen’, eindigt Kaspers.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal