Direct naar de inhoud.

Column: ‘Nederland straks één groot Ter Apel?’

  • door:
  • op:
© Goos de Boer/RTV Noord | Stefan Heijendal/NOS

REGIO – Vergeet Goede Tijden Slechte Tijden of oude afleveringen van Onderweg naar Morgen; debatten in Den Haag zijn een veel betere soap om naar te kijken. Bij het Eerste Kamer-debat over de spreidingswet bleek dat maar weer. Veel verwarring, hier en daar een spreekwoordelijke mes in de rug, geheimzinnigheid, een goede cliffhanger en aan het einde een goeie plottwist, het zat er allemaal in. 

Het is een lange zit, zo’n debat. Ik heb dan ook niet de illusie dat tienduizenden mensen afgelopen maandag en dinsdag op het puntje van hun stoel aan de buis gekluisterd zaten. Daarom even een korte samenvatting: het ging dus over de spreidingswet. Een wet waarmee het Rijk wil zorgen dat er een betere verdeling (spreiding dus) komt van het aantal asielzoekers per gemeente. Nu zijn het voornamelijk de noordelijke provincies, met Ter Apel als epicentrum, die voor het werk opdraaien. Die schreefgroei moet met de spreidingswet voorkomen worden, want wanneer een gemeente weigert om opvang te realiseren, kan Den Haag ze desnoods dwingen. 

Dat verhelderd, terug naar het debat. Er was een hoofdrol voor Stadskanaal: een bezoek aan de crisisnoodopvang had bij vele senatoren de schellen van de ogen doen vallen. Het had indruk gemaakt, zo merkte ook burgemeester Sloots op tijdens het bezoek. Maar helaas was het geen medicijn voor de onthutsende onkunde bij sommige senatoren over de wet en over de moeilijke situatie waar het noorden zich in bevindt. Eén zin stak er met kop en schouder voor mij uit. Die van PVV-senator Van Hattem ‘Als deze wet doorgaat wordt heel Nederland straks één groot Ter Apel.’ 

Ik zag natuurlijk meteen de prachtige Westerwoldse natuur uitgespreid over geheel Nederland. Maar dat was denk ik niet waar de PVV-politicus op doelde. Hij bedoelde natuurlijk de alsmaar aanhoudende overlast in het dorp en de humanitaire crisis die zich achter de hekken van het aanmeldcentrum afspeelt. Een alomvattende crisis die (mede) is ontstaan door het wegkijken van andere gemeenten, het negeren van noodoproepen uit Westerwolde en het totale gebrek aan ‘naoberschap’ buiten de noordelijke provincies. Hierdoor werd Ter Apel en de regio keer op keer overspoeld, met desatreuze gevolgen. 

Terug naar onze PVV’er die (samen met een aantal andere partijen) denkt dat dit nu overal in Nederland zal gaan gebeuren. AZC’s zullen als paddestoelen uit de grond rijzen, en ieder dorp in het Westland krijgt er 2000 asielzoekers bij, is het idiote schrikbeeld dat ze de kiezer op willen spelden. Maar nee, het is een SPREIDINGSwet. Meer gemeenten zullen moeten opvangen, waardoor het ook om kleinere aantallen gaat. 

Als voorbeeld, een hypothetische situatie. Er zitten dus 2180 mensen in het aanmeldcentrum. Stel dat iedere van de 342 Nederlandse gemeenten daar mensen van opvangt. Dat is 2180 gedeeld door 342 = ruim zes asielzoekers per gemeente. En natuurlijk gaat niet iedere gemeente precies evenveel opvangen en zal het om grotere aantallen gaan. Maar het is maar even om te laten zien hoe het probleem zoveel kleiner (letterlijk) kan worden. Het is zoals eerder al door tal van Noordelijke politici is gezegd: ‘Als iedereen meehelpt, is er geen asielcrisis.’ Aantallen als in Ter Apel – of zelfs een opvangtent in Stadskanaal – zullen ergens anders onder deze wet niet gebeuren.

Het gaat om verantwoordelijkheid nemen, iets dat je als het goed is gedurende je leven leert te doen. En na alle tenten, containers en kantoren in het noorden, is het nu tijd om de taart eerlijk te verdelen. Ieder een puntje, en niemand buikpijn. 

De VVD wist uiteindelijk voor een ouderwetse plottwist in het debat te zorgen. Na een motie in december van hun partijleider Yesilgoz om de spreidingwet in de koelkast te zetten, besloot de Eerste Kamer-fractie na een lang debat met hun eigen staatssecretaris de kont tegen de krib te gooien en volgende week voor de wet te gaan stemmen. Van verre afstand is nu het gedonder in de formatie-glazen te horen, maar het noorden haalt opgelucht adem. En mocht Nederland dan toch één groot Ter Apel worden, hoop ik wel dat ze dan ook iets van de schoonheid van deze regio en het noaberschap meekrijgen. Want dat is ook de Veenkoloniën. -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal