Direct naar de inhoud.

Historisch schip de Jatrie wil jongeren aan boord: ‘Enthousiast maken voor technische beroepen’

  • door:
  • op:
Het schip ‘De Jatrie’ | © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – Het is al jaren een vast gezicht in de wateren van het ‘Stadskanaal’: bij de Eurobrug ligt het historische schip de ‘Jatrie’, waar vrijwilligers in touw zijn om het schip drijvende te houden en mensen over de historie te vertellen. Maar net als op de banenmarkt, zijn ze ook hier druk opzoek naar nieuwe vrijwilligers. En dan met name de jonge generatie. 

‘Onze vrijwilligers zijn gemiddeld zo’n zeventig jaar’, vertelt voorzitter van stichting de Jatrie in het ruim van het schip. ‘Niemand van ons heeft het eeuwige leven, toch willen we ons project tot in lengte van jaren voortzetten.’ Het antwoord ligt dus bij de jonge generatie. Met hulp van lokale bedrijven en scholen probeert De Jatrie de jongeren aan boord te krijgen en ze ondertussen enthousiast te maken voor het technische vak.

Tekst gaat verder onder de video

‘Er is in onze samenleving een schreeuwend gebrek aan techneuten’, vervolgt Duit. ‘En dit schip moet jongeren een inkijkje geven in de scheepsbouw en wat dit schip voor de Veenkoloniën heeft betekend. Dat is onze missie.’

En die missie dragen ze uit, zo vaak als mogelijk. Wie het schip betreedt kan gelijk een uitgebreide uitleg verwachten over de historie, de plek in De Veenkoloniën, schipper Harm Davids enzovoorts. Dat alles onder begeleiding van foto’s en oud materiaal. 

Jongste vrijwilliger

Iemand van de jonge generatie die hiervoor gevallen is, is de 12-jarige Levi. Hij woont tegenover het schip en bezocht deze op een dag. ‘Toen werd er aan mij gevraagd of ik hier mee wilde helpen. Daar heb ik volmondig ja op geantwoord’, vertelt hij. Zowel op De Jatrie als het andere schip ‘dieverdoatsie’ is Levi sindsdien vaak te vinden. Hij nam zelfs zijn klas mee op de schepen om een spreekbeurt te geven. ‘Ik heb alles over het schip vertelt’, zegt Levi vol trots. ‘Ze vonden het allemaal heel leuk en interessant. Vooral de historische motor.’



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal