Direct naar de inhoud.

Eerste Kamer stemt in met spreidingswet: ‘Hier zijn we heel blij mee’ (update)

  • door:
  • op:
Staatssecretaris Van der Burg (VVD) tijdens het debat vorige week. | © Goos de Boer/RTV Noord

DEN HAAG – De Eerste Kamer heeft dinsdagmiddag de spreidingswet aangenomen. Met de wet worden alle asielzoekers over de 342 gemeenten verdeeld. Daarmee moet de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel verlicht worden.

Dat de wet door de Eerste Kamer is geloodst komt met name doordat de senatoren van de VVD vorige week na het debat overstag zijn gegaan en geheel tegen verwachting aangaven in te stemmen met de wet. Met name omdat partijleider Dilan Yesilgöz vorige week aangaf eerst het te willen hebben over het aantal asielzoekers dat Nederland gaat opvangen en daarna pas wil praten over de spreiding van deze asielzoekers.

‘Heel blij mee’

‘Hier zijn we heel blij mee’, reageert wethouder asielzaken, Ingrid Sterenborg-Kooij (CU), van de gemeente Stadskanaal. ‘Het duurde even voordat de wet erdoor was, maar nu het zover is, is dat natuurlijk prachtig.’

Er was een rol voor Stadskanaal weggelegd in het debat over de wet in de Eerste Kamer. Meerdere senatoren hadden de noodopvangtent aan de Manegelaan begin deze maand bezocht. En dat had indruk gemaakt, merkte ook wethouder Sterenborg. ‘Als je daar komt dan is dat heel bijzonder om te zien. Het is anders dan bij foto’s of beelden op televisie. Je ervaart het gewoon. Het gaat om mensen waar je opvang voor hebt.’

(Tekst gaat verder onder de video)

Veel onduidelijkheid over uitvoering

De gemeente Borger-Odoorn is blij dat de wet er komt, maar blijft toch ook voorzichtig. ‘Wij zijn altijd voorstander geweest van deze wet, maar er is nog veel onduidelijkheid over hoe snel deze wet uitgevoerd gaat worden,’ zo laat burgemeester Jan Seton weten. Volgens Seton is het goed dat asielzoekers over het land worden gespreid. ‘Het geeft uiteindelijk lucht aan Ter Apel en wij denken ook dat er op deze manier uiteindelijk meer draagvlak wordt gecreëerd.’

‘Verantwoordelijkheid voor het hele land’

Borger-Odoorn zal in februari de nachtopvang van Stadskanaal overnemen en in 2e Exloërmond plaatsen. Ingrid Sterenborg hoopt dat er door deze wet hierna geen beroep op Stadskanaal of omgeving meer hoeft worden gedaan. ‘Ik hoop dat dit de verantwoordelijkheid voor het hele land wordt’, aldus Sterenborg. ‘En dat alle gemeenten hun eigen verantwoordelijkheid hierin nemen, dat zou heel mooi zijn.’

Dit artikel is aangevuld met de reactie van wethouder Sterenborg-Kooij van de gemeente Stadskanaal.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal