Direct naar de inhoud.

Drie kilometer lange Hyperloop bij Meerstad van de baan; komt mogelijk bij Veendam

  • door:
  • op:
Zo moet de hyperloop eruit komen te zien. | © Ministerie van Economische Zaken

GRONINGEN – Het hing al in de lucht, maar nu is het definitief: er komt geen testbaan van Hyperloop in Meerstad. Dat laat provinciebestuurder Henk Emmens (BBB) woensdagochtend aan Provinciale Staten weten. De drie kilometer lange baan kan nu neerstrijken in de omgeving van Veendam.

In Veendam wordt al een 420 meter lange testbaan aangelegd. In Meerstad zou daarnaast een drie kilometer lange testtunnel komen. Daarvoor is nu ook de omgeving van Veendam in beeld, aldus Emmens.

Te dicht bij woningen

‘De ondergrond van de locatie in Meerstad blijkt minder stabiel te zijn’, aldus Emmens. ‘De locatie ligt ook te dicht bij woningen. Die plek lijkt dus minder geschikt dan we hadden gedacht. We zoeken naar een andere plek, dat proberen we wel in de buurt van Veendam te doen.’

Miljoenenproject

Hardt Hyperloop presenteerde de plannen voor het testtraject bij Meerstad in 2019, in de hoop de testbaan vorig jaar in gebruik te nemen. De locatie Meerstad ligt echter al ruime tijd onder een vergrootglas. De Hyperloop-initiatiefnemers hebben lange tijd goede hoop gehad om daar een testbaan aan te leggen, maar de gemeente ziet op die locatie liever een zonnepark.

Met de realisatie van de kilometerslange baan is een bedrag van zo’n 30 miljoen euro gemoeid. Onder meer de provincie steekt enkele miljoenen in het project.

Wat is een hyperloop?
Een hyperloop is een transportsysteem waarbij capsules met personen of goederen dankzij de lage luchtweerstand tot duizend kilometer per uur door vacuüm gezogen buizen
worden geschoten. Een rit Amsterdam-Parijs zou dan een half uur duren. De werking van de hyperloop doet denken aan buizenpost, maar behalve luchtdruk wordt er ook gebruik gemaakt van magnetisme. De testbaan moet worden opengesteld voor ontwikkelaars uit de hele wereld.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal