Direct naar de inhoud.

Tientallen ouders in de Veenkoloniën melden zich als gedupeerde toeslagenaffaire

  • door:
  • op:
De drie gemeentehuizen. | © RTV1

REGIO – In de gemeenten Stadskanaal, Veendam en Borger-Odoorn hebben zich tientallen ouders gemeld als potentiële gedupeerde van de toeslagenaffaire. In heel Nederland hebben in totaal bijna 70.000 mensen bij het UHT aangeklopt, de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen.

Landelijk gezien zijn er de meeste slachtoffers van de toeslagenaffaire in armere gemeenten. Op een kaart met daarin gegevens van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) is te zien dat de grote steden in Nederland maar ook de noordelijke provincies felrood kleuren. Van de bijna 70.000 mensen die zich bij het UHT hebben aangemeld als mogelijke gedupeerde heeft bijna iedereen een eerste lichte check gehad. Ongeveer de helft van de aangemelde mensen blijkt recht te hebben op een eerste compensatie van 30.000 euro.

Gedupeerde ouders en kinderen

Zo hebben zich in de gemeente Stadskanaal 66 ouders gemeld bij het UHT als mogelijke gedupeerde. In Veendam zijn dit er 88 ouders: per duizend ouders zijn dat er ongeveer evenveel als gemiddeld in de provincie Groningen. In Borger-Odoorn hebben zich 37 ouders aangemeld: daarmee telt die gemeente minder mogelijke toeslagenouders dan gemiddeld in Drenthe.

Door de toeslagenaffaire werden ouders onterecht als fraudeur aangemerkt en moesten soms torenhoge bedragen in één keer terugbetalen. Hierdoor kregen gedupeerden te maken met ernstige geldproblemen waardoor mensen hun baan of zelfs huis verloren. Naast de gedupeerde ouders hebben ook kinderen schade geleden door de affaire. Uit UHT-cijfers blijkt dat er in Stadskanaal 90 kinderen zijn aangemeld, in Veendam 111 kinderen en in Borger-Odoorn gaat het om 69 kinderen.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal