Direct naar de inhoud.

Voormalig Knoalster raadslid Anton Reinders lekte tóch geen geheime informatie aan ondernemer

  • door:
  • op:
Anton Reinders in 2022 bij het stembureau | © RTV1

STADSKANAAL – Voormalig raadslid van Stadskanaal, Anton Reinders heeft toch geen geheime informatie gelekt. Tot die conclusie is het Openbaar Ministerie gekomen, verklaren ze tegenover Dagblad van het Noorden. Het OM oordeelt namelijk dat er helemaal geen sprake was van een geheim overleg waaruit Reinders gelekt zou hebben. 

Het raadslid zou volgens de gemeente Stadskanaal geheime informatie over drugscontroles hebben doorgelekt aan ‘een ondernemer uit de zonnestudiosector’. Burgemeester Klaas Sloots deed vervolgens aangifte tegen Reinders vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. Reinders zat op dat moment als onafhankelijk raadslid in de gemeenteraad zat en deed ook met de eigen partij HeRman mee aan de verkiezingen. Volgens Sloots had Reinders met het doorsluizen van de informatie ‘het vertrouwen in de democratische rechtsstaat geschonden’. 

Twee vergaderingen

Een heftige uitspraak, zeker nu bekend is dat het OM de zaak naar de afvalbak verwijst. Dit omdat er volgens hen in twee vergaderingen – waar Reinders bij was – over gesproken werd. Eén met en één zonder verplichte geheimhouding. 

Burgemeester Sloots deelde de betreffende informatie tijdens een vertrouwenscommissie (waar geheimhouding geldt), maar herhaalde dit tijdens een fractievoorzittersoverleg, waar weer geen geheimhouding verplicht is. ‘De burgemeester deed dat naar aanleiding van een bezoek aan de wijk waar hij onder andere over de zonnestudio waar het om gaat was aangesproken door mensen in de buurt’, zo laat de woordvoerder van het OM weten. ‘Hij koppelde dit bezoek terug en sprak toen ook over controle. Dit overleg is echter niet gereguleerd. Het is, zo vindt iedereen, vertrouwelijk, maar het is formeel dus niet geheim. Spreken daaruit is dus ook niet strafbaar. Dat is dus de belangrijkste reden dat nu helder is hoe het precies is gegaan, en hebben we geseponeerd.’

‘Na het weekend’

De burgemeester heeft tegenover RTV1 niet gereageerd op het nieuws. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat Sloots er na het weekend op terug komt. Vrijdag verklaarde de burgemeester tegenover DvhN dat hij in 2022 aangifte deed ‘op basis van een politierapport.’ Daarnaast zei hij: ‘Ik vind dat wanneer er nadrukkelijk op geheimhouding of vertrouwelijkheid wordt gewezen, de verstrekte informatie niet gedeeld kan worden met anderen.’

‘Aan de grote klok’

Anton Reinders zelf laat de communicatie over aan zijn advocaat, Chris Pittau. Ook deze was zaterdag nog niet bereikbaar voor commentaar. Maar meldde de krant vrijdag dat zijn cliënt ‘erg boos’ is. Wel kon de advocaat nog enigszins begrip opbrengen voor het feit dat de burgemeester in 2022 aangifte had gedaan, maar niet dat hij dit daarna aan de grote klok ging. ‘Privé is Anton Reinders door dat bericht door het slijk gehaald. Politiek gezien was dit, vlak voor de verkiezingen, dodelijk voor mijn cliënt’, aldus Pittau tegenover Dagblad van het Noorden.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal