Direct naar de inhoud.

Burgemeesters in Veendam: Van Jonkheer tot jaren waarnemend

  • door:
  • op:
Waarnemend burgemeester Sandra Korthuis en de Eltjo van Beresteyn © Rutger Breider/RTV1, Beeldbank Groningen, bewerking RTV1

VEENDAM – Aankomende week wordt de profielschets voor een nieuwe burgemeester voor Veendam opgesteld door de gemeenteraad van de Parkstad. Een bijzonder moment voor de gemeente die in tien jaar tijd, maar twee jaar lang een kroonbenoemde burgemeester heeft gehad.

Aankomende woensdag zal de gemeenteraad een profielschets opstellen voor de nieuwe burgemeester. De gemeenteraad zal deze bespreken met commissaris van de Koning, René Paas. Daarnaast stelt de gemeenteraad uit zijn midden een vertrouwenscommissie in.

Een spannend moment voor de gemeenteraad, aangezien een kroonbenoemde burgemeester in het afgelopen decennium niet vaak voor is gekomen binnen de gemeente. 

Korthuis en Link

Op dit moment is burgemeester Sandra Korthuis waarnemend burgemeester van Veendam. Zij is na het opstappen van kroonbenoemd burgemeester Berry Link aangesteld. Link is de laatste kroonbenoemde burgemeester geweest, maar verliet de gemeente na twee jaar met de reden dat de gemeente een andere burgervader nodig had, dan dat hij was.

Ook opvallend is het werk van burgemeester Swierstra. Hij was acht jaar lang waarnemend burgemeester voor de gemeente Veendam. De gemeente Veendam zou in die periode onderzoeken of er een wens was om samen te gaan met de gemeenten Stadskanaal en Pekela. Dit besluit hield de Veendammer raad tegen. Swierstra gaf wel aan zich een volwaardig burgemeester te voelen, ondanks zijn aanstelling als waarnemend.

Conflict met raad

Daarvoor was Ab Meijerman de kroonbenoemde burgemeester. Hij zat in zijn ambt tussen de jaren 2001 en 2013. Na een tweede conflict tussen de gemeenteraad en Meijerman had de raad een motie van wantrouwen opgesteld. Meijerman gaf daarna aan zijn ontslag in te dienen. 

Jonkheer Eltjo van Beresteyn was tussen 1910 en 1916 burgemeester van de gemeente. Hij speelde een belangrijke rol als aanjager van de uitbreidingen van de tramverbinding binnen Veendam. Hij speelde ook een belangrijke rol in de verdeling van voedsel tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zijn ambtskostuum is in 1966 geschonken aan het Veenkoloniaal Museum.

Twee keer burgemeester

Ubbo Wilkens is zelfs twee keer burgemeester geweest van de Veendammer gemeente.  Onder zijn eerste bestuur, tussen 1907 en 1910 kwam de eerste sociale woningbouw van de grond in de gemeente. Na zijn tijd als gedeputeerde van de provincie Groningen kwam hij weer terug als burgervader van Veendam. In die periode (1920-1921) heeft hij zich ingezet om de Parkstad aan te sluiten op het waterleidingnet. Wilkens overleed aan een hartstilstand. Zijn naam is nog te vinden in het dorp, want de Wilkensfontein bij het hertenkamp is een herinnering aan het feit dat hij de gemeente heeft aangesloten op het waternet. Daarnaast is er ook een straat naar hem vernoemd.

Fokke Jacobs de Zee volgde Wilkens op. Hij maakte zich in de achttien jaar dat hij burgemeester was, hard voor het behoud van de spoorverbinding in de Parkstad. Daarnaast was hij een van de oprichters van de voorloper van het Veenkoloniaal Museum. Ook naar hem is een straat vernoemd in Veendam.

Wat de eisen zijn voor een nieuwe burgemeester zal de gemeenteraad aankomende woensdag bekendmaken tijdens een extra gemeenteraadsvergadering.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal