Direct naar de inhoud.

Huisnotaris gemeente Borger-Odoorn berispt voor seksuele activiteiten (Update)

  • door:
  • op:
Een notaris zet een stempel onder een brief. Foto ter illustratie | © Vecteezy

BORGER – Afspraken met cliënten afbellen, omdat er een seksuele afspraak gepland staat. Daarnaast kwamen er verschillende seksberichten binnen op de kantoorcomputer en waren er boekingen bij secretrooms.nl en intieme sinterklaasgedichten te lezen op diezelfde computer. Dit alles heeft een Drentse notaris uit Borger gedaan tijdens zijn werkzaamheden bij zijn eigen notariskantoor in de Hunebedhoofdstad. Dat blijkt uit een artikel van het NRC maandagochtend.

De tuchtzaak komt aan het licht door twee kantoorgenoten met wie notaris Hans Veldkamp in de maatschap Veldkamp & Prins zit. Zij hebben een tuchtzaak aangespannen, omdat zij hem van disfunctioneren en van grensoverschrijdende buitenechtelijke relaties op kantoor en onder kantoortijd beschuldigen.

Koffiekennis van burgemeester

De man is volgens het NRC onder andere een koffiekennis van de burgemeester en huisnotaris van de gemeente Borger-Odoorn. Volgens de krant deed hij er weinig aan om zijn privé-escapades op kantoor tegenover ondergeschikten te verbergen. Waar stopt het privéleven, waar begint de uitoefening van de publieke functie?

Waarom schrijven we de naam voluit?
Normaal gesproken waarborgen we de privacy van een verdachte en korten we de achternaam in. In dat geval zouden we Hans V. schrijven. Omdat Veldkamp notaris is en dat een publieke functie betreft maken we hier een uitzondering.

Personeel van Veldkamp vertellen in zes getuigenverklaringen dat er een sporttas met dameslingerie, boxershorts en hoge hakken op kantoor zou liggen. Daarnaast zouden er erotische hulpmiddelen in een antieke kast in een spreekkamer liggen, zoals bijzonder touw en glijmiddel. En op de kantoorcomputer tussen de digitale adviesdossiers vond de registerklerk een ‘overeenkomst’ tussen haar notaris-baas en een man-vrouwkoppel. Het koppel leverde seksuele diensten in ruil voor betaling.

Seksuele overeenkomsten

De notaris maakte overeenkomsten met formuleringen die uit een notariële akte konden komen. Er werd gedetailleerd vastgelegd over het ‘recht van overspel’. Volgens de overeenkomst werd door de partijen ‘een intentie uit te spreken om elkaar te ontmoeten op het kantoor van Hans in welke ontmoeting de vrouw het middelpunt van sexuele activiteiten van de man en Hans zal zijn.’ Daarna volgt een reeks seksuele gedragingen met lichaamsdelen die wel en niet betrokken dienen te worden.

Rechtbank

In de rechtbank in Arnhem werd de zaak behandeld waarbij de advocaat van de klagers pleitte voor de zwaarste tuchtmaatregel tegen een notaris. De notaris zou onmiddellijk uit zijn ambt gezet moeten worden, volgens de advocaat, omdat hij schade zou hebben toegebracht aan het volledige notariaat. De notaris erkende verkeerde keuzes te hebben gemaakt en gaf aan veel spijt te hebben en ervan te hebben geleerd. Desondanks betoogde zijn advocaat dat de gedragingen hem niet kunnen worden aangerekend, omdat bepaalde bewijsstukken onrechtmatig zouden zijn verkregen.

De tuchtrechter oordeelde afgelopen woensdag dat het disfunctioneren van de notaris onvoldoende overtuigend bewezen is. Toch legde de tuchtrechter een tuchtmaatregel op: de notaris wordt berispt vanwege ‘grensoverschrijdende seksuele escapades die op kantoor en onder kantoortijd hebben plaatsgevonden, waardoor de eer en het aanzien van en het vertrouwen in het notarisambt ernstig zijn geschaad.’ Volgens de tuchtrechter heeft de notaris zijn seksuele privéleven op een ontoelaatbare manier vermengd met zijn werk.

Advocaat Peter Kramer, namens de berispte notaris, geeft aan de beslissing te gaan bestuderen. Beide eisers hebben aangegeven in hoger beroep te gaan.

Reactie gemeente Borger-Odoorn
De gemeente Borger-Odoorn geeft in een reactie aan dat zij vanochtend kennis hebben genomen van het bericht in de media. Ze beraden zich op eventuele consequenties voor de notaris en het kantoor. Het notariskantoor Veldkamp en Prins passeert onder andere aktes van levering voor kavels en voert reguliere notariswerkzaamheden uit voor de gemeente.  



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal