Direct naar de inhoud.

Sloop Winkler Prins begonnen: ‘Dit project is uniek’

  • door:
  • op:
Verschillende containers staan voor het oude schoolgebouw | © Rutger Breider/RTV1

VEENDAM – Vele Veendammers kennen de locatie van binnen en van buiten. Sommigen hebben achter de muren van het gymlokaal hun eerste zoen gekregen. Anderen kregen op die plek hun eerste sigaret. Maar die plek is niet meer de plek die het was. Het oude Winkler Prins gebouw wordt gesloopt en wel op een bijzondere manier.

Projectleider Gert Bouwman neemt ons mee door de school. Naast een schoolbord en een deurkaart van de rector doet dit gebouw nog weinig denken aan een schoolgebouw. Het Winkler Prins heeft ervoor gekozen om naar het Leer en Sportpark te gaan, een kilometer verderop. Aan aannemer Revoort Slopen en Saneren de taak om de sloop zorgvuldig te begeleiden.

(Tekst gaat verder onder video)

Circulair recyclen

Bouwman: ‘Het is de bedoeling dat het hele pand wordt gesloopt. Dit project is uniek, omdat er veel materialen worden hergebruikt. We hebben verschillende bakken staan om zelfs het kleinste detail uit het pand te oogsten en aan te bieden voor hergebruik.’

Dat circulair recyclen gebeurt nog lang niet op alle bouwplaatsen. Dit project is daarom erg bijzonder. ‘Het gebeurt nog weinig op deze precieze schaal. Als je een contactdoos uit de muur haalt, verzamelen we die apart voor hergebruik. Ook voor ons is dit behoorlijk nieuw’, aldus de projectleider.

Een deel van het pand is al volledig gestript. Als dit in het hele gebouw is gebeurd dan komt er een speciale rupskraan. Daarbij wordt ook het beton en steen gescheiden van elkaar. Ook dat wordt aangeboden voor hergebruik.

(Tekst gaat verder onder foto)

Een van de gangen in het gebouw | © Rutger Breider/RTV1

Asbest

Op dit moment zijn er veel werkzaamheden in het oude gebouw, naast de kantine. ‘We zijn op dit moment hier druk bezig om alles ook hier te strippen. We zien in de gedeelte ook heel veel asbest wat behoorlijk veel tijd kost.’

Het is de bedoeling dat in de loop van het jaar de sloop is afgerond. Daarna zal het terrein opgeleverd worden om er woningen te bouwen.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal