Direct naar de inhoud.

Joëlle Ham verlaat SP Stadskanaal en gaat verder onder eigen naam

  • door:
  • op:
Joëlle Ham verlaat de SP-fractie in Stadskanaal per direct. | © Eigen foto, bewerking: RTV1

STADSKANAAL – Joëlle Ham van de SP verlaat per direct haar partij en gaat verder als zelfstandig raadslid in de gemeenteraad van Stadskanaal. Dat liet ze woensdagochtend weten.

Ham zegt het de laatste tijd steeds minder vaak eens te zijn met haar partij, zeker als het gaat om de standpunten rondom discriminatie en de positie van vrouwen.

Ook de toon van de SP is volgens Ham steeds vaker niet haar geluid: ‘We hebben landelijk nu een nieuwe fractievoorzitter (Jimmy Dijk red.) die een nog hardere toon aanslaat’, zo laat Ham aan RTV1 weten. ‘Het is veel vingertje wijzen en daar wil ik niet aan meedoen. Dat is gewoon niet goed voor de democratie. Je moet op bepaalde punten ook gewoon in gesprek gaan, ook met bijvoorbeeld liberalen.’

Niet over een nacht ijs

De keuze om haar partij in de gemeenteraad van Stadskanaal te verlaten is haar, zo zegt ze, niet licht gevallen. ‘Je gaat natuurlijk niet over een nacht ijs’, aldus Ham. ‘Mijn partijgenoten waren er op zijn zachtst gezegd niet blij mee. Maar we kunnen ook zonder partijgenoten te zijn, nog best samenwerken in de raad.’

SP-fractievoorzitter Machteld Luijken laat in een eerste reactie weten ‘zwaar teleurgesteld’ te zijn. Maar verder wil ze eerst met haar partij overleggen voor ze met een verklaring komt.

Joelle Ham gaat verder in de raad onder ‘lijst Ham’.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal