Direct naar de inhoud.

Eis: ruim jaar cel en tbs voor Knoalster die ex-vrouw en haar partner belaagde

  • door:
  • op:
Vrouwe Justitia. | © Pixabay

STADSKANAAL – Tegen een 54-jarige man uit Stadskanaal heeft het Openbaar Ministerie (OM) veertien maanden cel en tbs geëist, voor de belaging van zijn ex-vrouw en haar partner. De man zou het stel zo’n anderhalf jaar lang hebben bestookt met berichten en telefoontjes.

De berichten, zo’n 600 in totaal, zouden tussen de zomer van 2022 en de winter van 2023 verstuurd zijn. De man zou op deze manier de partner van zijn ex-vrouw hebben bedreigd, met berichten als: ‘Je gaat eraan’ en ‘Ik wens de kinderen fijne feestdagen, jij redt dat niet meer’. Ook zou hij de man een foto van een pistool hebben gestuurd.

Daarnaast zou hij bij een collega hebben gepolst of die nog mensen kende die iemand ‘een lesje kon leren’. Hij zou het plan hebben gehad om de vrachtwagen van de man in brand te steken. ‘Stoerdoenerij’, zegt hij tijdens de zitting.

Bange kinderen

In de slachtofferverklaring vertelt de vrouw dat de feiten veel impact hebben op haar kinderen. ‘Ze zijn bang dat mama papa gaat vermoorden’, las de rechter voor. De man vond het te moeilijk om de brief te lezen.

‘Ik ben heel ver gegaan’, erkent de verdachte. Hij zegt er spijt van te hebben dat hij zijn vrouw belaagde. De man was al eerder veroordeeld voor stalking van het koppel, waarvoor hij ook heeft vastgezeten.

Niet duidelijk of impact is doorgedrongen

Het OM eist veertien maanden cel en tbs met voorwaarden. ‘Belaging is een ontzettend ingrijpend delict’, aldus de officier van justitie. ‘Je kijkt constant over je schouder, je hebt geen privacy meer en het kan complete trauma’s veroorzaken.’

Volgens de officier was het niet duidelijk of de man is doordrongen van de impact van zijn acties. Hij wordt verminderd toerekeningsvatbaar geacht. Hij zou kampen met adhd en autisme en kenmerken van narcisme en een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Het OM schat de kans op herhaling groot.

Ook de raadsvrouw vindt dat de man behandeld moest worden. Ze pleit daarnaast voor een celstraf gelijk aan het voorarrest. De rechtbank doet uitspraak op 15 februari.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal