Direct naar de inhoud.

Veendam geeft startschot voor zoektocht naar nieuwe burgemeester: ‘Moet doorpakker zijn’

  • door:
  • op:
De profielschets wordt overhandigd aan CvdK René Paas | © Larou de Jong/RTV1

VEENDAM – Commissaris van de Koning (CvdK), René Paas, was woensdagavond aanwezig bij de gemeenteraadsvergadering van de gemeente Veendam. Hij kreeg deze avond de profielschets overhandigd. Daarmee is het startschot gegeven voor de zoektocht naar een nieuwe burgemeester.

Op 26 juni 2023 stopte burgemeester Berry Link wegens persoonlijke omstandigheden met zijn functie in de Parkstad. De culturele verschillen waren voor hem te groot, zo zij hij. De fractievoorzitters van de gemeente Veendam hebben eerder een gesprek gehad met Paas en daarin is de procedure over de werving van een nieuwe burgemeester besproken. Fractievoorzitter De Jonge (Gemeentebelangen Veendam) geeft aan dat de profielschets ‘een blauwdruk is van de ideale burgemeester van Veendam.’

Doorpakker

Ook inwoners van de gemeente konden inspreken via een speciale website. Daarin kwamen de woorden betrokkenheid, besluitvaardig, toegankelijk, sociaal en een verbinder uit. De Jonge: ‘De nieuwe burgemeester moet niet alleen een bestuurder zijn, maar ook een echte doorpakker. Openheid, integriteit en publieke verantwoording zijn vanzelfsprekend. Ook moet er een verbinding komen met Veendam.’

Daarna nam Paas het woord, waarin hij begon met de dank uit te spreken voor burgemeester Korthuis die de waarnemende taken als burgemeester vervult. Hij vervolgt: ‘Een burgemeester is een speciale functie die je niet zomaar kan invullen. In de eerste weken van september wordt er verwacht dat er een nieuwe burgemeester voorgedragen kan worden.’ De profielschets is volgens de Commissaris van de Koning een nuchter beeld van de Veendammers.

(Tekst gaat verder onder uitleg)

Stappenplan voor het kiezen van een nieuwe burgemeester
1. Er wordt een vertrouwenscommissie vastgesteld.
2. Er wordt een profielschetsvergadering gehouden met de fractievoorzitters van de gemeenteraad.
3. Er wordt op 7 februari een vacature in de Staatscourant gezet. Tot en met 10 maart kunnen zij solliciteren.
4. De Commissaris van de Koning bestudeert de aanmeldingen. Hij bekijkt de voorgeschiedenis van de sollicitanten.
5. Er wordt een alfabetische lijst met namen van sollicitanten opgesteld en voorgedragen aan de vertrouwenscommissie van de gemeente Veendam.
6. Er wordt een verslag van bevindingen opgemaakt waar twee namen in staan die benoembaar kunnen zijn. Dat wordt in een besloten gemeenteraadsvergadering medegedeeld.
7. Er wordt een aanbeveling vanuit de raad gestuurd naar de Minister van Binnenlandse Zaken.
8. De minister draagt de kandidaat voor bij de Koning en er wordt een handtekening gezet.
9. Beëdiging van de nieuwe burgemeester in een openbare raadsvergadering.

Wonen in Veendam

Eén van de vragen van de CvdK ging over het wonen van de burgemeester in de gemeente. Rob Haye: ‘Er zijn zeker kansen in Veendam om een huis te kopen. We zullen kritisch zijn bij de aanvraag voor zo’n ontheffing. We vinden het wel belangrijk dat een burgemeester actief stappen mag zetten om zich te vestigen in Veendam. Zo kan hij of zij een sterke band ontwikkelen met de inwoners.’

De vorige burgemeester, Berry Link, kon geen huis vinden en kreeg een ontheffing om langer dan een jaar te zoeken naar een woning in de gemeente. Elke nieuwe burgemeester moet binnen een jaar in zijn of haar gemeente wonen.

Haye zag de vraag van de CvdK wel aankomen. ‘Het heeft ongetwijfeld te maken met onze vorige burgemeester. De scheuren startten bij de eerste ontheffingsaanvraag’, zegt de fractievoorzitter van de lokale PvdA tegen RTV1. ‘Er zijn genoeg mogelijkheden voor een nieuwe burgemeester om zich te vestigen in Veendam, zoals eerst een woning huren of ergens tijdelijk gaan wonen. De nieuwe burgemeester krijgt een nieuwe kans.’

De profielschets is woensdagavond unaniem aangenomen door de gemeenteraad van Veendam.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal