Direct naar de inhoud.

UDI speelt planken van het dak met nieuwe voorstelling: ‘Het applaus geeft je vleugels’

  • door:
  • op:
Toneelvereniging UDI met hun toneelvoorstelling ‘Huisje aan Zee’ | © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – Februari in het Theater Geert Teis, dat betekent dat Toneelvereniging UDI weer een avondvullende voorstelling gaat geven. Dit jaar voerden ze het stuk ‘Huisje aan zee’ op. Volgens regisseur Meintsje Hoeksma een voorstelling waarin ‘veel gebeurt’.

Hoeksma doet voor het eerst de regie voor UDI, en dat valt haar niet tegen. ‘Het was in het begin wennen’, vertelt ze vlak voor de première. ‘Maar dat ging vrij snel, want het is echt een hele goede club.’ Dat is volgens haar ook de reden waarom ze ieder jaar de zaal weer vol weten te krijgen. ‘Ze pakken dingen snel op, van tekst tot mimiek. Ze zijn serieus en dan kun je iets heel moois neerzetten met z’n allen.’

(Tekst gaat verder onder de video)

‘Fantastisch’

En na uren vol gelach, geschreeuw, deuren die honderden keren open en dicht gaan en het nodige gooi- en smijtwerk zit de premiere er alweer op. ‘Fantastisch, echt geweldig’, zeggen de acteurs als de gordijnen weer dicht zijn. ‘Na al dat repeteren vind je zelf de grapjes vaak niet grappig meer’, vertelt actrice Anita Vermeer, die de slechtziende moeder in het stuk speelt. ‘Maar als je dan het publiek hoort reageren en dat applaus, daar krijg je zelf ook vleugels van en ga je nog verder over de top.’

Na de première in het Theater Geert Teis hoeven de acteurs hun pruiken en kostuums nog niet in de kast te hangen, want binnenkort spelen ze ook nog in Hoogezand. En daarna? ‘Op naar de nieuwe, want die is gewoon weer volgend jaar februari.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal