Direct naar de inhoud.

Knoalster raad noemt beslissing van OM om voormalig raadslid niet te vervolgen ‘onbegrijpelijk’

  • door:
  • op:
De gemeenteraad van Stadskanaal | © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – De gemeenteraad van Stadskanaal is, na de beslissing van het Openbaar Ministerie om oud-raadslid Anton Reinders niet te vervolgen voor schending van geheimhouding, gezamenlijk achter hun burgemeester gaan staan. Namens de fractievoorzitters in de raad noemde Hans Klopstra (VVD) de beslissing ‘onbegrijpelijk’.

In 2021 zou het voormalige raadslid Reinders geheime informatie hebben gelekt aan een ondernemer ‘uit de zonnestudiosector’ via een Whatsapp-bericht. Dit na een vergadering waarin burgemeester Klaas Sloots de fractievoorzitters had geïnformeerd over de aanwezigheid van drugslabs in deze sector. In 2022 deed de burgemeester aangifte tegen Reinders na een rapport van de politie over het lekken.

Echter bleek dit volgens het Openbaar Ministerie toch net even anders te liggen. Uit aanvullende verhoren van het OM bleek dat de informatie ook in een niet officieel geheime vergadering – een fractievoorzittersoverleg – was gedeeld, dus besloot het OM Reinders toch niet te vervolgen.

Ontstemd

In de raadsvergadering van maandagavond reageert VVD-raadslid Hans Klopstra, namens alle fractievoorzitters, ontstemd te zijn over dit besluit van het OM. ‘U heeft zonder aanziens des persoons of verkiezingen uw keuze gemaakt’, aldus Klopstra tegen de burgemeester. ‘Ook heeft U met Reinders gesproken en daar heeft hij toegegeven de app gestuurd te hebben en zijn geheimhouding geschonden te hebben.’

Raadslid Hans Klopstra (VVD) in de studio van RTV1 | © Rutger Breider/RTV1

‘Gentlemen’s agreement’

Volgens Klopstra had Reinders de informatie over de controles geheim moeten houden, aangezien het in een vertrouwenscommissie gemeld is. ‘Vertrouwen en geheim, wat is het verschil?’, vervolgt Klopstra. ‘Vertrouwen is een afspraak, een gentlemen’s agreement. Kun je strafrechtelijk worden vervolgd? Soms wel, maar bij het fractievoorzittersoverleg niet. Het is een dringende morele verplichting.’ Dat hij deze ‘verplichting’ heeft geschonden valt hem volgens de raad zwaar aan te rekenen. Klopstra: ‘We hadden het volstrekt gewoon gevonden als het OM dit voor had gelegd aan een onafhankelijke rechter.’

‘OM als partner’

Hiermee steunt de raad de beslissing van haar burgemeester om aangifte te doen in 2022. ‘U bent voortrekker in het bestrijden van ondermijning, het OM zou u dus als partner moeten zien’, stelt Klopstra. 

Ook het college van de gemeente Stadskanaal schaarde zich achter de woorden van Klopstra en beschouwen dit dan ook als een gezamenlijk standpunt. 

Voormalig raadslid Anton Reinders | © Rutger Breider/RTV1


-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal