Direct naar de inhoud.

Minister Hugo de Jonge bezoekt Stadskanaal: ‘Helder dat er noodzaak is voor extra geld’

  • door:
  • op:
Demissionair minister Hugo de Jonge (L) met wethouder Hartsuiker (Borger-Odoorn) en burgemeester Sloots (Stadskanaal) | © Rutger Breider/RTV1

STADSKANAAL – Demissionair minister van Binnenlandse Zaken en Volkshuisvesting, Hugo de Jonge (CDA), bezocht in het kader van de presentatie van het ‘Masterplan Regiocentra Groningen’ het oosten van de provincie. Onder andere Stadskanaal, waar hij tijdens een kilometerslange wandeling een impressie van het dorp kreeg. 

Vanuit Nieuwe Pekela kwam de minister, samen met onder andere gedeputeerde Tjeerd van Dekken en burgemeesters Klaas Sloots en Jaap Kuin vanuit Pekela aan in Stadskanaal. Het hele gevolg vertrok daarna dwars door Stadskanaal, op weg naar het oude Philipsterrein voor de presentatie. Dwars door een snijdende wind liet de gemeente de minister zien waar voor Stadskanaal de kansen lagen in het centrum en de omliggende woonwijken.

(Tekst gaat verder onder de video)

Treinstation

‘We willen op het Mercurius Business park ons treinstation bouwen’, legt burgemeester Klaas Sloots uit, doelend op de Nedersaksenlijn. ‘Die willen we in verbinding stellen met het centrum. Dat hebben we hem ook laten ondervinden door met hem van het centrum naar dit ‘station’ te lopen, en dat heeft hij goed in de gaten.’

Masterplan

Op het Mercurius Business Park kreeg De Jonge een inkijkje in het ‘Masterplan Regiocentra Groningen’. Een plan dat ervoor moet zorgen dat de elf Groningse kernen (met o.a. Stadskanaal, Musselkanaal, Pekela etc.) een flinke boost krijgen. Ze staan namelijk onder een grote druk: een gebrek aan geld en voorzieningen die als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het masterplan moet als startpunt fungeren om voor de komende tien tot vijftien dat tij in de regio Groningen te keren door te investeren in die regiokernen. 

‘Enorme kans om hier te werken aan de versterking van de toekomst voor Groningers’

Minister Hugo de Jonge (CDA)

‘Goede hoop’

De boodschap aan de minister was dan ook: ‘kijk wat wij te bieden hebben’. Een boodschap die hopelijk blijft hangen, aangezien het kabinet komende vrijdag beslist over waar de gereserveerde 50 miljoen voor Groningen precies heengaat. Het masterplan is één van de vier aanvragen die meedoen voor dat potje geld. Gedeputeerde van de provincie, Tjeerd van Dekken (PvdA), is alvast hoopvol gestemd: ‘Het is niet voor niks dat de minister hier op maandag naartoe komt, juist in dit deel van de provincie’, aldus Van Dekken. ‘Hij is positief over wat wij hier aan het doen zijn. Dus ik heb goede hoop, maar ik ben niet het kabinet. Was het maar waar, dan was het geregeld.’

De presentatie van het masterplan | © Hielke Bosch/RTV1

‘Heel Nederland recht doen’

Minister De Jonge zelf hield zijn kaken nog stijf op elkaar als het ging om de verdeling van het geld. Hij wacht de beslissing van vrijdag af. Wel ziet ook hij de kansen voor deze regio, en de inhaalslag die hier te maken valt. ‘De regio heeft het Rijk nodig, maar andersom ook’, stelt de minister. ‘We zullen heel Nederland recht moeten doen en de ruimte in heel het land moeten benutten. En als Groningen iets heeft, is het ruimte.’

De afgelopen jaren heeft Groningen, en met name de oostkant van de provincie, zich achtergesteld gevoeld, niet gezien door Den Haag. Volgens De Jonge is dat tij nu aan het keren: ‘Belangrijk bewijs is al het extra geld dat we beschikbaar stellen’, vervolgt hij. ‘Maar misschien nog wel belangrijker is de eenduidigheid in wat overheden met elkaar van plan zijn. Schouder aan schouder staan om de toekomst van Groningen te versterken.’

En wat de CDA-minister mee terug neemt naar Den Haag? ‘Dit is een heel goed plaatje bij het verhaal geweest voor de beslissing die we vrijdag moeten nemen. Daar kan ik niet op vooruitlopen. Maar helder is dat er een noodzaak is voor extra geld en dat er een enorme kans is om hier te werken aan de versterking van de toekomst voor Groningers.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal