Direct naar de inhoud.

Veendam vangt asielzoekers op; ‘geen ruimte voor conflicterende doelgroep’

  • door:
  • op:
Het pand waar de asielzoekers tijdelijk in worden opgevangen | © Rutger Breider/RTV1

VEENDAM – Woensdag bracht de gemeente Veendam het nieuws dat zij asielzoekers gaan opvangen in een bedrijfspand aan de Lloydsweg in Veendam. Er is ruimte voor zo’n honderd asielzoekers die al een asielaanvraag hebben gedaan.

Burgemeester Korthuis heeft afspraken gemaakt met het COA over de opvang. ‘We hebben de afspraak gemaakt dat het gaat om gezinnen, maar ook kunnen er alleenstaanden bij zijn. Maar we hebben heel expliciet aangegeven dat er geen ruimte is voor een conflicterende doelgroep.’

‘Afspiegeling van instroom’

Die afspraken liggen nu bij het COA en zij zullen kijken naar welke doelgroep in Veendam past. ‘We hebben afgesproken dat we wekelijks overleg hebben met elkaar over hoe het gaat op de locatie en welke maatregelen eventueel nodig zijn. Wel zullen de asielzoekers een afspiegeling zijn van de instroom.’

(Tekst gaat verder onder video)

Fractievoorzitters wilden onderzoek

Verschillende fractievoorzitters gaven in de gemeenteraadsvergadering van 18 december aan om te onderzoeken of de gemeente asielzoekers zou kunnen opvangen, maar het COA heeft toen niet gelijk contact opgenomen. ‘Dit is pas later ontstaan. We hebben een inventarisatie gemaakt en het COA vroeg of wij een locatie hadden. Gisteren hebben we de overeenkomst gesloten met het COA.’

Raadslid Hanneke Schoenmaker (D66) was een van de fractievoorzitters die de vraag stelde aan de burgemeester en is blij met dit besluit. ‘Ik denk dat het een goede zaak is. Het is belangrijk dat Veendam ook een steentje bijdraagt en dat we opvang bieden aan de mensen die het nodig hebben. Ik ben blij met het resultaat.’

€2500,- per asielzoeker

De spreidingswet is per 1 februari ingegaan. Een gemeente die dan een asielzoeker opvangt krijgt daat €2500,- voor. Maar dat potje gaat aan de gemeente Veendam voorbij. ‘Wij komen niet in aanmerking voor die vergoeding. Je moet dan een locatie hebben voor minimaal vijf jaar en dit is een afspraak voor één jaar.’

‘Wij doen ongelofelijk veel’

Korthuis sluit af met een boodschap voor de andere gemeenten. Een boodschap die we ondertussen ook al kennen van andere burgemeesters, zoals Velema (Westerwolde) en Sloots (Stadskanaal). ‘Ik doe een beroep op alle collega’s in de rest van het land om ook hun verantwoordelijkheid te nemen. Ontlast Ter Apel en Groningen, want wij doen al ongelofelijk veel.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal