Direct naar de inhoud.

College Veendam onderzoekt opnieuw mogelijkheden kunstwerken Winkler Prins

  • door:
  • op:
Het oude Winkler Prins gebouw wordt gesloopt | © Rutger Breider/RTV1

VEENDAM – De roep om de kunstwerken van kunstenaar Jan van der Zee, die in het Winkler Prins gebouw staan, te behouden wordt groter. Eerder stelde de lokale SP fractie al vragen aan het college. Afgelopen week deden de nabestaanden van de kunstenaar dat ook. Dinsdagavond stelde de PvdA van Veendam opnieuw vragen over de kunstwerken.

Er hangen drie unieke fresco’s van Van der Zee in het oude Winkler Prinsgebouw die gesloopt gaan worden. Van der Zee was als kunstenaar lid van De Ploeg, een kunstenaarsvereniging die moderne kunst meer aan het licht wilde brengen rond de jaren twintig van de vorige eeuw. Het fresco was een kunstwerk uit de constructivistische-expressionistische stijl en gemaakt in 1958.

Niet mogelijk

Eerder stelde de SP fractie al vragen richting het college van Burgemeester en Wethouders. Daarin vroegen zij of er niet een mogelijkheid was om het kunstwerk te behouden. Het college antwoordde dat het geen rendabele oplossing is om te doen, vanwege de slechte bouwstaat van de muren, er geen geschikte kandidaat is voor overname en het te veel geld kost om het kunstwerk te behouden. Wel heeft het college samen met het Veenkoloniaal Museum en het Gronings Museum zeer gedetailleerde foto’s laten maken.

Opnieuw vragen

Afgelopen week vroeg de PvdA-fractie opnieuw aandacht voor het kunstwerk wat ten dode leek opgeschreven te zijn. ‘Wij maken ons erge zorgen over het teloor laten van dit unieke kunstwerk’, aldus Petra Stokker namens haar partij.

Wethouder Ans Grimbergen (PvdA) geeft aan dat er uiterst nauwkeurig is gekeken naar het behouden van het kunstwerk van Van der Zee. ‘We vinden kunst weldegelijk belangrijk en we willen dat waar mogelijk ook behouden. We zijn bereid om daar nog eens naar te kijken. Als u het gevoel heeft dat we dat nog niet genoeg hebben gedaan, dan kunnen we dat nog een keer doen.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal