Direct naar de inhoud.

Den Haag komt met geld voor de regio: ‘Dit is een echte oppepper’ (update)

  • door:
  • op:
Minister de Jonge (midden) voor het gemeentehuis van Stadskanaal | © Rutger/Breider/RTV1

REGIO – Het geld voor de verschillende regiodeals is verdeeld door het kabinet, met een mooie taartpunt voor Groningen. Het plan om de regiocentra (waaronder Stadskanaal, Musselkanaal en Veendam) leefbaarder te maken kan 20 miljoen euro verwachten. De regiodeal Oost-Groningen zelf krijg nog eens 12,5 miljoen. 

In totaal verdeeld het Rijk 384,6 miljoen euro voor 22 Regio Deals door heel Nederland. In deze deals komen regio’s zelf met plannen om complexe problemen in hun gebied op te lossen. Het Rijk financiert hierbij maximaal de helft van het benodigde bedrag. ‘Voor een klein land als Nederland zijn de verschillen tussen regio’s te groot’, aldus demissionair minister van Binnenlandse Zaken, Hugo de Jonge. ‘Terwijl het pas goed gaat met Nederland als het in iedere regio goed gaat. Daarom hebben we de Regiodeals in het leven geroepen. Daarmee maken we werk gelijke kansen op goed wonen, leven en werken, waar je ook woont.’

Masterplan Regiocentra

Verantwoordelijk minister De Jonge was maandag nog in Pekela en Stadskanaal om bij de presentatie van het ‘Masterplan Regiocentra’ te zijn. Bij zijn bezoek zag hij ‘een heldere noodzaak’ dat er geld nodig was. Verder hield hij nog stil of het plan ook daadwerkelijk geld kon verwachten, maar nu is dan toch de kogel door de kerk. ‘De 20 miljoen die we beschikbaar stellen aan de Regiocentra Groningen geven 11 kernen een impuls’, aldus De Jonge. ‘Samen met de inwoners willen de gemeenten aan de slag met voorzieningen, bereikbaarheid, leefbaarheid, gezondheid en sociale cohesie. Ik heb maandag nog met eigen ogen gezien welke kansen daar voor de regio liggen.’

(Tekst gaat verder onder de video)

Gedeputeerde van de provincie, Tjeerd van Dekken (PvdA), zei maandag er al een goed gevoel over te hebben. Dat het geld nu daadwerkelijk de kant van Groningen opkomt, is volgens hem een hele positieve ontwikkeling: ‘We moeten het samen doen: Rijk, provincie en gemeenten’, aldus Van Dekken. ‘Ik ben ontzettend blij met deze Regio Deal. Hiermee krijgt de ontwikkeling in elf plaatsen een enorme boost, wat niet alleen een verbetering is voor het betreffende centrum maar ook voor het gebied daaromheen.’

Oost-Groningen

Naast het plan voor de kernregio’s is er ook een geldpotje beschikbaar voor de regiodeal Oost-Groningen. Met deze deal is in totaal 25 miljoen euro gemoeid, waarvan 12,5 vanuit Het Rijk komt. ‘Dit geld kunnen zij gebruiken om te werken aan een leven lang ontwikkelen, veilige, leefbare dorpen en wijken en een gezond en gelukkig leven voor de inwoners’, aldus de minister van Binnenlandse Zaken. 

‘Oppepper’

‘Dit is voor Stadskanaal echt een oppepper’, reageert een verheugde burgemeester Klaas Sloots (GroenLinks). ‘Ons werk van de afgelopen 2,5 jaar wordt hiermee beloond. We hebben Den Haag deze kant op gehaald en ze laten zien waar de problemen lagen, dat heeft echt bijdragen.’ In totaal is er met het plan voor de regiocentra 40 miljoen euro gemoeid, waarvan de helft van het Rijk komt. ‘Hiermee gaan we een heel eind komen’, vervolgt Sloots. ‘Met name het stuk rond het nieuwe station (bij het Mercurius Business Park red.) en de treinverbinding. Daar kunnen we nu een echte impuls aangeven.’

Dit bericht is aangevuld met de reacties van burgemeester Klaas Sloots en gedeputeerde Tjeerd van Dekken.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal