Direct naar de inhoud.

Nieuw Buinen stoeit lang met Buunerberen, maar wint topper met 1-3

  • door:
  • op:
Nick Haandrikman, die tegen Nieuw Buinen de geblesseerd Bas Schutte verving, moest drie keer vissen in de derby | © Jari Leijssenaar

BUINEN – Een boerenprotest, een uur lang onverzettelijkheid van ‘de Buunerberen’ en zelfs een achterstand moest Nieuw Buinen zondagmiddag overwinnen in de derby tegen buurman Buinen, maar dankzij de topscorer van SETA stapten de oranjehemden toch met drie punten van het veld: 1-3.

Door de zege blijft Nieuw Buinen ongeslagen in de 4e klasse D en ligt de club, die de laatste jaren in een vrije val terechtkwam, nog altijd op koers voor het kampioenschap. FC Ter Apel’96, dat vorige week verloor bij Wijster, staat tweede op zes punten achterstand (maar wel met een duel minder gespeeld). Buinen, dat vandaag op vijf punten had kunnen komen van de buurman, lijkt zich te kunnen gaan focussen op het bereiken van de nacompetitie.

‘Het wordt lastig, maar we geven de titelrace nog niet op’

Alhoewel Remco Huizing, de maker van de fraaie 1-0 vanmiddag, de titel nog niet heeft opgegeven. “We staan dan wel elf punten achter, maar hebben ook twee duels minder gespeeld. Natuurlijk zal het lastig worden, maar we moeten gewoon profiteren van de misstappen die Nieuw Buinen eventueel nog gaat maken en dan zie we wel.”

Boerenprotest

De aanloop naar de topper verliep volledig volgens het bedachte script van de Buinen-supporters, dat begon met een onaangekondigd boerenprotest, exact op de route van Nieuw Buinen naar Buinen. Na een kort oponthoud werd de bus door een trekker én kar (met daarop een aantal Buunerberen) geëscorteerd richting het sportpark.

Daar werden de nummers 3 en 1 van de 4e klasse D door zo’n 400 toeschouwers sfeervol onthaald, uiteraard met de nodige vuurwerkknallen en een wolkendek in de clubkleuren geel (Buinen) en oranje (Nieuw Buinen).

Snelle domper Buinen

De thuisclub, die zich uiteraard wilde revancheren voor de 3-0 uitnederlaag eerder dit seizoen, startte vol overgave aan de derby. Nieuw Buinen werd over het gehele veld opgejaagd. De overrompelingstactiek had zeker effect, maar zorgde ook voor een vroege, trieste aftocht van Buinen-flankspeler Mylan Beijering. In zijn poging om Nieuw Buinen-doelman Marcel Waarsing het opbouwen te bemoeilijken werd hij per ongeluk aan zijn arm geraakt toen de doelman de bal richting de helft van Buinen schoot. Beyering voelde meteen dat het mis was en met vermoedelijk een armbreuk was de kraker voor hem al na amper drie minuten voorbij.

De eerste kansen waren overigens voor de bezoekers, maar inval-doelman Nick Haandrikman (hij verving de geblesseerde Bas Schutte) redde uitstekend op inzetten van Eron Alberts en Patrick Bults. De thuisclub werd in het eerste bedrijf vooral gevaarlijk uit standaardsituaties. De fijne vrije ballen en corners van Bram Komduur werden echter niet gepromoveerd tot doelpunt en oog in oog in met Waarsing lukte Komduur het zelf ook niet om de 1-0 op het scorebord te brengen.

Remco Huizing breekt de ban, Alberts antwoordt razensnel

Een kwartier na rust kreeg het thuispubliek waar het zo vurig op hoopte. Remco Huizing kopte fraai raak uit een corner van Marc Haandrikman. Het antwoord van de bezoekers kwam echter razendsnel. Alberts kreeg teveel ruimte in de zestien, mocht de bal heelrijk voor zijn rechterbeen leggen, en schoot diagonaal raak: 1-1.

Jos de Boer

De gelijkmaker hakte er stevig in bij de geelhemden. die in het laatste half uur ook steeds meer de tol betaalden voor de vechtwedstrijd die ze er zelf van hadden gemaakt. Bovendien bleken de vervangers van Nieuw Buinen, meer dan die van Buinen, het team een impuls te geven. Dat gold name voor Jos de Boer, die onlangs de overstap maakte van SETA. Die club trok een paar weken geleden het eerste elftal terug uit de competitie en dus mocht De Boer zonder problemen de provinciegrens over richting Nieuw Buinen. Vorige week, bij KSC, viel hij al even in en vanmiddag dus opnieuw.

In de dertig minuten toonde De Boer de klasse, die hij dit seizoen al 17 keer had getoond bij SETA. “Inclusief de bekerwedstrijden had ik er al 24 gemaakt”, aldus De Boer. Vanmiddag maakte hij er twee en daarmee werd hij dus de man of the match. “Het is mooi dat ik de overstap kon maken en nu het team kan helpen op weg naar het kampioenschap.”-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal