Direct naar de inhoud.

Avontuurlijke editie van de 4B in Borger ‘Trots dat alle teams er ook dit jaar weer staan’

  • door:
  • op:
Brandweerlieden banen zich een weg door het parcours | © Hielke Bosch / RTV1

Wandelen, klimmen, coördinaten volgen, raadsels oplossen en vooral heel veel teamwork. Het was er allemaal tijdens de 14de editie van de 4B waar brandweerlieden uit heel Drenthe zich verzamelden voor de jaarlijkse wandeltocht. 

Het is een heus fenomeen in Borger. De 4B. Ieder jaar melden enthousiaste brandweerlieden uit de gehele provincie zich aan voor de wandeltocht. De eerste editie van de 4B werd 15 jaar geleden voor het eerst georganiseerd en sindsdien wordt het evenement ieder jaar weer met veel passie op touw gezet. 

Raimon Roosjen, organisator van het evenement vertelt enthousiast over wat de deelnemers te wachten staat. ‘De 4B staat voor ‘Bewegen Bij Brandweer Borger’. Het is een survival in het bos, maar ‘survival’ is misschien een zwaar woord. Het is een wandeling in het bos met zes opdrachten, waarvan sommige opdrachten best wel pittig zijn.’

(Tekst gaat verder onder de foto)

Een van de deelnemers klimt in de touwen | © Hielke Bosch / RTV1

Teamwork

De teams vertrekken vol enthousiasme vanuit de kazerne in Borger en lopen zo de hele middag door de bossen rondom het dorp. Aan de hand van puzzels, raadsels en coördinaten stippelen de deelnemers de juiste route uit. Gedurende de tocht passeren de deelnemers zes controlepunten waar ze uitdagende opdrachten proberen te voltooien. Zo moeten de deelnemers dit jaar zo snel mogelijk een kano over een hindernissenparcours tillen en touwklimmen in het bos. Het team dat de snelste tijd weet neer te zetten wint. Een ding wordt ons al snel duidelijk: voor de opdrachten is niet alleen spierkracht maar ook creativiteit, goede communicatie en logisch nadenken nodig. Kortom: teamwork is het codewoord van de dag.

Veel teams doen ieder jaar trouw mee aan de 4B. Zo ook de teletubbies, een team bestaande uit twee mannen en twee vrouwen die in vrolijk gekleurde teletubbie pakken over de stormbaan racen. ‘Het organiseren van een evenement als dit is natuurlijk hartstikke leuk, maar ik vind het vooral erg mooi om te zien dat het mensen samenbrengt’, zegt Roosjen, die tevreden naar de deelnemers kijkt. Gezelligheid of niet, makkelijk wordt het de deelnemers zeker niet gemaakt. ‘Het weer vandaag is eigenlijk iets te mooi’ lacht Roosjen. Afzien hoort er tijdens een survivaltocht van de brandweer natuurlijk wel een beetje bij.

(Tekst gaat verder onder de foto)

De Teletubbies razen over het parcours | © Hielke Bosch / RTV1

Team Burgemeester

Alle brandweerkazernes in Drenthe worden uitgenodigd om deel te nemen aan de 4B. In totaal vormen zich op deze manier ieder jaar 30 enthousiaste teams. Maar er is één opvallende uitzondering: Team Burgemeester. En zoals de naam al doet vermoeden, doet ook Jan Seton, burgemeester van Borger-Odoorn, mee aan de tocht. Voor Seton is de 4B een vaste traditie geworden waar hij samen met zijn team naar uit kijkt. ‘Je bent de hele middag gezellig door het bos aan het wandelen. Het leukste is dan ook het kameraadschap tijdens zo’n dag. Maar een beetje competitie hoort er wel bij. Iedereen wil uiteindelijk toch wel winnen.’

(Tekst gaat verder onder de video)

Nieuwe editie in het daglicht

De voorbereidingen voor de 14de editie begonnen al in september. Samen met Veiligheidsregio Drenthe (VND), brandweer Borger en andere enthousiaste vrijwilligers werkte iedereen hard aan een nieuwe uitdagende editie. 

De afgelopen jaren werd de 4B steevast in de avond georganiseerd, zodat deelnemers zich in het donker een weg door de bossen moesten banen. Maar door nieuwe regelgeving van Staatsbosbeheer is het niet meer toegestaan om na zonsondergang in het bos te lopen. Dat was even schakelen, vertelt Roosjen. ‘De 4B was tot nu toe altijd in het donker. Dat maakt het in onze ogen mooier, spannender en spectaculairder. Maar we zien dat er dit jaar ook genoeg animo is voor de 4B, we zijn vooral heel trots dat alle teams er ook dit jaar weer staan.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal