Direct naar de inhoud.

Nieuw convenant van Stadskanaal ondertekend ‘Het laatste wat we willen doen is betuttelen’

  • door:
  • op:
Burgemeester Klaas Sloots ondertekent het convenant in de Mingelmous | © Thijs Hendriksen / RTV1

STADSKANAAL – Een veilig en prettig horecaklimaat voor heel Stadskanaal. Dat is het streven van het nieuwe convenant ‘Veilig Uitgaan Breed Stadskanaal’ dat vandaag werd ondertekend. In het document zijn afspraken en verantwoordelijkheden vastgelegd om het uitgaans- en horecagebied in Stadskanaal te verbeteren. 

Maandagmiddag kwamen verschillende horeca ondernemers uit de gemeente samen om het nieuwe convenant van de gemeente Stadskanaal te ondertekenen. Het convenant is een speciaal document waarin nieuwe afspraken voor het uitgaans- en horecagebied zijn vastgelegd. Een aantal terugkerende thema’s uit het convenant zijn de veiligheid van het publiek en horecapersoneel, de kwaliteit van de openbare ruimte, de preventie van schadelijk middelengebruik, geweld aanpak en handhaving. Horecaondernemers die actief willen meewerken aan het verbeteren van het horecagebied in Stadskanaal ondertekenen het convenant en laten daarmee zien aan een veiliger Stadskanaal te willen werken. 

Samenwerken

Een aantal van de genodigden verzamelden zich vandaag rondom de stamtafel van de Mingelmous in Stadskanaal om het document in ontvangst te nemen. Zo ook Burgemeester Klaas Sloots, die het convenant als eerste ondertekende. Volgens Sloots is het van groot belang om op deze manier bij elkaar te komen. ‘Een convenant klinkt misschien als een hele set aan regels, maar dat is het zeker niet. Het laatste wat we willen doen is betuttelen. Daar heeft helemaal niemand wat aan. Met het nieuwe convenant wordt met name de intentie uitgesproken om gezamenlijk voor een veilig horeca klimaat te zorgen.’

Marlotte Meppelink, adviseur Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente Stadskanaal reikte vandaag de eerste documenten uit. ‘Er zijn vandaag maar een aantal horecaondernemers aanwezig, maar steeds meer ondernemers hebben uitgesproken dat ze het convenant willen ondertekenen. Daar zijn we erg blij om.’ 

Naast het bespreken en het ondertekenen van het convenant was er ook ruimte voor gezelligheid. Zo bespraken ondernemers veranderingen binnen de horeca en wisselden ze ervaringen met elkaar uit. 

Nieuwe afspraken voor de gehele horeca

Het laatste convenant uit 2019 was langzamerhand wel toe aan vernieuwing. Met name op het gebied van wet- en regelgeving werd het tijd voor nieuwe afspraken. Ondanks dat de kern van het convenant gelijk is gebleven benadrukt Meppelink dat het nieuwe convenant zich wel degelijk onderscheidt van de vorige versie. ‘Voorheen had het convenant alleen betrekking op de nachthoreca maar vanaf nu geldt het voor de gehele horeca. Dan hebben we het bijvoorbeeld ook over restaurants, lunchcafés, snackbars en bijvoorbeeld voetbalkantines. Door de gehele horeca aan te spreken hoopt de gemeente om de samenwerking tussen ondernemers te bevorderen. ‘We willen gezamenlijk streven naar een veilige horeca en ondernemers motiveren elkaar te daarin te ondersteunen.’

Om de doelen, maatregelen en afspraken in het convenant te realiseren is een goede samenwerking tussen de betrokken partijen van groot belang. Zo werkt de gemeente Stadskanaal nauw samen met de Koninklijke Horeca Nederland, het Openbaar Ministerie, de politie en uiteraard, de horecaondernemers. Elke partij heeft een eigen rol en eigen verantwoordelijkheden. 

Een gedeelde verantwoordelijkheid dus. Maar hoe verloopt deze samenwerking in de praktijk? Rob Veenstra, adviseur Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente Stadskanaal geeft het voorbeeld van de horecatelefoon. ‘De horecatelefoon is een speciaal nummer waar deelnemende horecazaken naartoe kunnen bellen in het geval van nood. Bijvoorbeeld bij een vechtpartij of een andere vervelende situatie. Op deze manier worden de ondernemers gelijk met de juiste instanties en nooddiensten verbonden zodat er snel actie kan worden ondernomen.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal