Direct naar de inhoud.

Brendt wint voorrondes Voorleeswedstrijd ‘Ik ben zelfs een beetje sprakeloos’

  • door:
  • op:
De 11 schoolkampioenen die mee deden aan de voorleeswedstrijden. | © Larou de Jong/RTV1

VEENDAM- Brendt Lubben won gisteren de voorrondes van de Nationale Voorleeswedstrijd. Van de 11 deelnemers die meededen was de 11-jarige Brendt van de OBS Hendrik Wester in Oude Pekela de beste. Met de winst heeft hij zich geplaatst voor de halve finale van de provincie Groningen.

Door de hele provincie worden regionale voorrondes gehouden. De voorrondes voor de gemeenten Veendam en Pekela werden georganiseerd door de bibliotheek in Veendam. In totaal namen 11 leerlingen van verschillende basisscholen deel aan de wedstrijd.

De voorleeswedstrijd

Elke deelnemer mocht een stukje voorlezen uit zijn of haar boek en dit werd vervolgens beoordeeld door een driekoppige jury, bestaande uit Vanja van Guldener, directeur van Theater vanBeresteyn, Bert Wierenga, wethouder onderwijs Veendam, en de kinderburgemeester van Midden-Groningen, Belinay Babuscu. Anne Kamps is kinderboekenconsulent en hielp mee in de organisatie van de wedstrijd. ‘De jury let op hoe je praat, of je duidelijk spreekt, of je luid genoeg spreekt, maar ook of je je goed kunt inleven in het verhaal.’

(Tekst gaat verder onder video)

Sprakeloos

De jury had wat extra tijd nodig om tot een conclusie te komen over wie met de titel naar huis mocht, maar na een extra vijf minuten was het besluit genomen. Brendt Lubben mag zichzelf winnaar noemen. De jury was erg onder de indruk van Brendt; zo vroeg Van Guldener zich zelfs af of hij dit niet elke dag deed. Brendt zelf kon het zich nog niet helemaal beseffen. ‘Ik dacht meteen, is dit mij echt gelukt? Maar ja, het was me echt gelukt. En daar was ik echt blij om. Ik ben zelfs een beetje sprakeloos.’

Brendt mag in elk geval samen met 17 andere regionale voorleeskampioenen naar de halve finales. De acht winnaars die daar uitkomen gaan door naar de provinciale finale. Hij of zij die dat wint heeft zich dan geplaatst voor de landelijke finale op 22 mei in Utrecht.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal