Direct naar de inhoud.

Honderden nieuwe woningen in Borger en Nieuw-Buinen

  • door:
  • op:
Wethouder Henk Zwiep. | © Peter Timmer / Borger-Odoorn

BORGER/NIEUW-BUINEN – De gemeente Borger-Odoorn is van plan om honderden woningen te gaan bouwen in Borger-West en in Nieuw-Buinen. In Borger gaat het om de Koesteeg-locatie waar de gemeente een deel van het gebied heeft gekocht om het te kunnen ontwikkelen en in Nieuw-Buinen worden 87 woningen gebouwd in de omgeving van het dorpshuis.

In Borger-West worden tussen de 180 tot 200 woningen gebouwd en die moeten volgens minister Hugo de Jonge betaalbaar worden. Zwiep: ‘In de norm van het Rijk is een betaalbare woning 390.000 euro, bij ons is dat 355.000 euro maar ik ben al blij als we een woning hebben van 300.000 euro. Maar de rente- en bouwprijzen kunnen we niet beïnvloeden dus zo’n betaalbare woning is gewoon heel ingewikkeld. En willen we in Borger-West betaalbare woningen bouwen dan hebben we daar ook steun voor nodig.’

Om die steun voor elkaar te krijgen is een subsidieverzoek van 900.000 euro ingediend bij het Ministerie van Binnenlandse zaken. ‘Dat is dus de helft van het tekort dat we hebben, maar dan moeten we de andere helft nog oplossen. Ik hoop dat dat lukt dus ik ga met de provincie en andere partijen in gesprek. Dan kunnen we in elk geval woningen toevoegen aan het dorp’, zegt de wethouder.

(Tekst gaat verder onder video)

Nieuw-Buinen

In Nieuw-Buinen komen 12 huurwoningen van Lefier, 22 woningen van een particulier initiatief en 50 woningen van de gemeente. Het grootste deel daarvan zal gaan om huurwoningen, maar ook starters- en levensloopbestendige woningen. Volgens de wethouder is er ook ruimte voor vrije kavels en projectbouw.

‘Het grote verschil met Borger is dat de gemeente hier al een groot deel van de gronden in bezit had, waaronder bijvoorbeeld de oude voetbalvelden van Nieuw-Buinen,’ vertelt Zwiep. Hij voegt daaraan toe: ‘Wat ik heel mooi vond is dat we goede participatie hebben gehad. Samen met dorpsbelangen hebben we het traject opgezet en een klankbordgroep gemaakt met mensen uit Nieuw-Buinen. Zij zijn de spil tussen inwoners en gemeente. Uiteindelijk hebben we een mooi plan kunnen neerleggen waardoor er geen één zienswijze is ingediend. Dat is uniek in Nederland,’ zo sluit de wethouder af.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal