Direct naar de inhoud.

Studenten vinden archeologische verrassing op keienbult bij Hunebedcentrum

  • door:
  • op:
De gevonden bijl. | © Hunebedcentrum

BORGER – Archeologiestudenten van Hogeschool Saxion uit Deventer hebben tijdens een excursie naar het Hunebedcentrum een nieuwe steentijd bijl gevonden op de keienbult in het Oertijdpark. De keienbult werd enkele jaren geleden aan het Oertijdpark toegevoegd om te laten zien hoe rijk de Drentse bodem is aan zwerfstenen.

Directeur Harrie Wolters vertelt dat ze al vermoedden dat er archeologische objecten tussen de stenen van de keienbult konden liggen, die oorspronkelijk door ploegen van een akker aan de oppervlakte waren gekomen.

 ‘De keienbult is een geliefde locatie van steen zoek- en determineeractiviteiten. Duizenden kinderen en volwassenen hebben hier al gespeurd naar mooie zwerfstenen of stukken vuursteen. Tot op heden waren dat altijd natuurlijk gevormde stenen zonder bewerkingssporen. Tot afgelopen vrijdag,’ zo vertelt Karla de Roest, Archeoloog en Hoofd Educatie bij het Hunebedcentrum.

Vrijdagmiddag vondst

‘In de archeologie staat een opmerkelijke vondst, die vaak toevallig vlak voor het weekend wordt gedaan en daardoor soms de planning verstoort, bekend als een ‘vrijdagmiddagvondst’. Daar moest ik meteen aan denken. Op het eerste oog gaat het om een natuurstenen bijl die uit het nieuwe steentijd komt met gebruikssporen,’ aldus De Roest.

De archeologen van het Hunebedcentrum bekommeren zich verder over de bijl om de vondst te melden bij de juiste instanties en voor nader onderzoek.  



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal