Direct naar de inhoud.

Fractievoorzitter Leefbaar teleurgesteld over formatie: ‘Den Haag niet bezig met dagelijkse problemen’

  • door:
  • op:
Annemiek de Groot aan tafel bij Op1. | © Screenshot Op1

VALTHERMOND – Ineens zat daar vrijdagavond een regionaal bekend gezicht aan de talkshowtafel van Op1. Fractievoorzitter van Leefbaar Borger-Odoorn, Annemiek de Groot schoof er als NSC-lid aan. Ze vertelde teleurgesteld te zijn in haar partijleider Pieter Omtzigt. Die stapte twee weken geleden na twee maanden onderhandelen weg van de formatietafel met de PVV, VVD en BBB.

‘Ik kan er de vinger gewoon niet achter krijgen waarom hij nu precies is opgestapt. De ene keer gaat het om de financiën en dan is het weer de rechtsstatelijkheid,’ zo laat De Groot aan RTV1 weten over Omtzigt’s bewegingen in de formatie. Op de bijenkomst voor leden afgelopen vrijdagavond in Zwolle gaf Omtzigt aan dat zijn partij is weggelopen van de onderhandelingstafel vanwege de rechtsstatelijkheid.

‘Eerlijk gezegd denk ik dat Omtzigt altijd al twijfel heeft gehad of hij wel in een kabinet wilde met Geert Wilders. De financiële situatie is gewoon de druppel die de emmer deed overlopen.’ Persoonlijk vind De Groot dat jammer. ‘We leven in een democratie en daarin moet je vaak compromissen sluiten. Ik kan het mij dan ook niet indenken dat voorstellen van de PVV zoals het verbod op de Koran het dan zouden halen.’

Geen verantwoordelijkheid nemen

Volgens De Groot zaten er nu ook vier partijen aan tafel waarbij er een redelijke kans van slagen was geweest om een kabinet te gaan vormen. ‘Dan moet je doorpakken en het een kans geven. Natuurlijk kom je niet meteen met elkaar tot overeenstemming. Zoiets heeft tijd nodig. Het gedogen wat Omtzigt nu wil heb ik moeite mee. Als er dan wat mis gaat zeg je namelijk sorry ik neem geen verantwoording.’

Niet bezig met dagelijkse problemen inwoners

De Groot ziet dat het ellenlange gepraat in Den Haag de regio ook geen goed doet. ‘Er liggen veel grote vraagstukken op tafel voor ons als gemeente zoals stikstof, toerisme en woningbouw. Daarin moeten we beleidskeuze maken, maar we weten helemaal niet waar we aan toe zijn. We hebben gewoon op korte termijn duidelijkheid nodig.’

Volgens De Groot kijkt Den Haag op dit moment als het iets te veel concreet wordt ook gewoon weg. ‘Ze praten over geneuzel waar inwoners helemaal niks aan hebben zoals de vorm en de onderlinge verhoudingen. Ze zijn niet bezig met de dagelijkse problemen van de inwoners. Op deze manier raken nog meer mensen hun vertrouwen in de politiek kwijt.’

NSC-lid en fractievoorzitter van Leefbaar, hoe zit dat?
Annemiek de Groot is natuurlijk de fractievoorzitter van Leefbaar Borger-Odoorn. De verrassing was vrijdagavond dan bij veel mensen ook groot dat ze aan tafel bij Op1 zat als lid van NSC, de partij van Pieter Omtzigt. ‘Ik zit bij een lokale partij in de gemeente. Iedereen heeft daarbij zijn gevoelens voor het landelijke beleid. Mijn gevoelens matchen het beste met die van Pieter Omtzigt,’ zo legt De Groot uit.

Als het NSC echter meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen in Borger-Odoorn in 2026 zien we De Groot niet terug op die lijst. ‘Ik blijf gewoon bij Leefbaar,’ zo zegt ze stellig.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal