Direct naar de inhoud.

Ruim duizend huishoudens in de regio mogelijk in financiële problemen als benzineprijs verder stijgt

  • door:
  • op:
© Pixabay

REGIO – Menig autorijder durft nauwelijks naar het snel stijgende bedrag te kijken wanneer hij of zij tankt. Maar voor sommige huishoudens kan de stijgende benzineprijs mogelijk echt grote gevolgen hebben. Onderzoeksbureau TNO waarschuwt daarom voor zogenoemde ‘vervoersarmoede’. 

In onze regio kunnen alleen al 1390 huishoudens in financiële nood komen als de prijs van benzine doorstijgt naar €2,47, zo blijkt uit berekeningen van het AD, naar aanleiding van cijfers van het TNO. In Stadskanaal gaat het respectievelijk om 520 huishoudens, in Veendam 475 en in Borger-Odoorn zijn het 395 huishoudens die te maken kunnen krijgen met vervoersarmoede. 

Percentage van het aantal huishoudens dat in de risicogroep van vervoersarmoede valt | © TNO/AD

Gebrek aan OV

Wat het in het noorden extra lastig maakt, is het gebrek aan openbaar vervoer. Hierdoor ontbreekt het aan een redelijk alternatief voor de auto. Met name in Stadskanaal en Borger-Odoorn, waar zich geen treinstation bevindt, is dit een probleem, zo ziet TNO. 

De adviesprijs voor een liter benzine lag maandag gemiddeld op €2,17,-. Maar die prijs kan stijgen, waarschuwt TNO-onderzoeker Peter Mulder, tegenover het AD. ‘Bijvoorbeeld door milieubelastingen’, legt hij uit. 

Volgens het TNO ligt de oplossing niet perse in het verlagen van accijnzen, aangezien dit een te ‘grove’ maatregel zou zijn. De onderzoekers stellen dat het kan helpen om het openbaar vervoer uit te breiden. Ook pleiten ze voor de bouw van huizen voor mensen met een laag inkomen in de buurt van treinstations. Nu worden daar vooral dure huizen gebouwd, aangezien de grond rond zulke locaties relatief duur is. 



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal