Direct naar de inhoud.

Kegelen een sport voor ouderen? ‘Om de drommel niet waar’

  • door:
  • op:
De nieuwe geïnteresseerden kregen een uitgebreide kegelles | © Rutger Breider/RTV1

BAREVELD – Negen kegels, een bal met lood erin en negen geïnteresseerden, dat is het recept voor een gezellige kegelmiddag in het kegelcentrum van Bareveld. Veendam Beweegt organiseerde daar samen met de kegelverenigingen uit Veendam een open middag om meer leden te krijgen naar de kegelclubs.

Een van de kegelliefhebbers is Kees de Jonge. Hij kegelt al sinds 1999 en vindt het een geweldige sport. ‘We willen de kegelsport in Veendam promoten en daarom hebben we een samenwerking met de organisatie van Veendam Beweegt.’ Daarnaast gaat het voor hem niet alleen om de sport, maar ook om de gezelligheid die eromheen hangt. Het is dan ook vooral een sociaal gebeuren.

(Tekst gaat verder onder video)

De Jonge kegelt met zijn vereniging als mannen op de dinsdagavond. ‘We zijn op dit moment met tien leden. We beginnen eerst met een kopje koffie en we praten over van alles en nog wat. Daarna gooien we per persoon veertig ballen. Aan het einde van de avond nemen we de score op en dan zijn we blij als we allemaal op ons eigen vermogen hebben gegooid.’

Achter De Jonge wordt de sport uitgelegd. Zo is de kegelbaan 21 centimeter breed en 20,5 meter lang. De vier banen in Huize Bareveld zijn ooit overgenomen van De Veenpoort die een aantal jaren geleden stopte met het aanbieden van de kegelsport. In Bareveld lagen er eerst twee banen, maar dat werd al snel uitgebreid naar de vier huidige banen.

Het doel voor de kegelliefhebber uit Veendam is dat de sport bekender wordt gemaakt onder de inwoners. ‘Men denkt dat het een sport is voor ouderen, maar dat is om de drommel niet waar. Het ledenaantal staat bij verschillende kegelclubs in Veendam onder druk. Mensen moeten de gezelligheid bij ons zien en gewoon eens langs komen’, eindigt De Jonge, waarna ook hij een bal pakt en deze op de kegelbaan gooit.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal