Direct naar de inhoud.

Verhalenmiddag in Nieuw-Buinen ‘Deze verhalen mogen we niet vergeten’

  • door:
  • op:
Bijzondere verhalen delen en herinneringen ophalen tijdens de verhalenmiddag | © Thijs Hendriksen / RTV1

NIEUW-BUINEN – Vanmiddag nodigde de historische vereniging Nieuw-Buinen / Buinerveen uit tot het delen van oude verhalen. Tijdens deze middag konden mensen uit de omgeving aanschuiven voor een goed gesprek én een duik in het verleden. 

De verhalen die tijdens de verhalenmiddag naar voren komen zijn stuk voor stuk bijzonder te noemen. Ze gaan over de laatste dagen van de oorlog, neergestorte vliegtuigen en ontmoetingen met Duitse soldaten. Maar er worden ook talloze jeugdverhalen met elkaar gedeeld. Herinneringen aan de oude glasfabriek in Nieuw-Buinen en andere winkels en cafés in de omgeving die vandaag de dag niet meer bestaan. 

Zo vertelt een van de aanwezigen een indrukkend verhaal uit zijn jeugd. Als kleine jongen belandde hij per ongeluk in het Zuiderdiep, het oude kanaal in Nieuw-Buinen. Gelukkig twijfelde een omstander niet lang en werd hij al snel uit het water gered. Nu, tientallen jaren later, is de man op zoek naar zijn redder in nood. ‘Ik heb nooit geweten wie het was en ik zou dat toch wel heel graag willen weten.’ 

Sommige aanwezigen zijn echte verhalenvertellers. Met grote gebaren en een goede dosis humor vertellen ze anekdotes uit een andere tijd. Volgens Jacco Pranger, secretaris van de vereniging, is het van belang om deze verhalen met elkaar te delen en op te schrijven. ‘Sommige mensen vertellen over het verleden alsof het gisteren is gebeurd. Dat is echt prachtig.’ Pranger is dan ook erg blij met de grote opkomst en betrokkenheid tijdens de eerste verhalenmiddag. 

Op zoek naar sporen uit het verleden

‘Sommige historische verenigingen hebben moeite om hun tijdschrift te vullen met bijzondere verhalen. Wij hebben op dit moment genoeg materiaal voor wel twee edities!’ vertelt Wim Buwalda enthousiast. Buwalda werkt als redactielid bij de historische vereniging.

Het is precies de reden waarom de historische vereniging deze eerste editie van de verhalenmiddag organiseert. ‘Al deze bijzondere verhalen moeten bewaard blijven voor de volgende generatie, zodat we nooit vergeten wat er hier allemaal is gebeurd.’ zegt Pranger.

Historische vereniging Nieuw-Buinen / Buinerveen verzamelt al jaren informatie over de geschiedenis van beide dorpen om op deze manier de geschiedenis van het gebied te bewaren en voor iedereen toegankelijk te maken. De vereniging verzamelt naast bijzonder verhalen ook tastbaar materiaal uit het verleden, zoals oude foto’s. Sommige verhalen die vandaag zijn besproken zullen worden opgenomen in het tijdschrift van de vereniging ‘De Buuner’.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal