Direct naar de inhoud.

Huisartsenzorg in Borger-Odoorn onder druk: ‘Als we wat kunnen betekenen zullen we dat doen’

  • door:
  • op:
© Freepik

EXLOO – Door het vertrek van de huisarts in 2e Exloërmond, een huisarts in Valthermond die met vervroegd pensioen gaat en een binnenkort vertrekkende huisarts in Nieuw-Buinen staat de eerstelijnszorg onder druk in Borger-Odoorn. De lokale PvdA wil dan ook dat de gemeente met een actieplan komt, maar is dat wel een taak voor de gemeente?

De partij ziet namelijk dat de patiënten van deze vertrekkende huisartsen ook niet zomaar bij een andere huisartsenpraktijk terecht kunnen. ‘Velen van hen hebben een patiëntenstop,’ aldus raadslid Peter Zwiers donderdagavond tijdens de raadsvergadering.

Alle partijen in de gemeenteraad delen de zorgen van Zwiers, maar zien dit niet als een taak van de gemeente. ‘Het is niet aan ons, maar we kunnen wel ondersteuning bieden,’ aldus John Goeree van D66. ‘Misschien dat de landelijke huisartsenvereniging hier bij kan helpen,’ zo doet Pieter de Groot van GroenLinks een suggestie. ‘We willen dat huisartsenzorg bereikbaar blijft voor onze inwoners, maar we kunnen ons niet voorstellen dat de wethouder hier nog niet mee bezig is,’ zo geeft Harm Greven van Gemeentebelangen aan.

Wethouder Ankie van Tongeren (CDA) gaf aan ook in gesprek te zijn met de huisartsen. ‘Het is belangrijk dat er goede zorg is voor onze inwoners, maar ook dat deze bereikbaar is. Ik ga er dan wel niet over, maar we hebben de gesprekken geïntensiveerd. Wat kunnen we voor de huisartsen betekenen zodat ze verder komen. Als we daarin wat kunnen betekenen zullen we dat doen, maar het is ook aan de huisartsen zelf,’ zo benadrukte ze.

Uiteindelijk stemden alleen de PvdA en het CDA voor de motie waardoor er geen actieplan wordt vormgegeven. Wel blijft wethouder Van Tongeren constructief in gesprek met de huisartsen. ‘Er zijn veel ontwikkelingen. De huisartsenzorg is daar een onderdeel van, maar het palet is veel groter.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal