Direct naar de inhoud.

Gemeente tekent bezwaar aan tegen beoogde munitieopslag Defensie bij Exloo

  • door:
  • op:
De Lofar Terp in Exloo © RTV Drenthe

EXLOO – Het ministerie van Defensie is opzoek naar extra ruimte voor een kleinschalige munitieopslag en heeft daarvoor een locatie op het oog tussen Borger en Exloo. Het gaat om een ruimte van zo’n 20 hectare inclusief een bufferzone. De gemeente Borger-Odoorn vindt het beoogde gebied niet geschikt voor een dergelijke opslag en maakt bezwaar bij het ministerie.  

Het gaat om een voorlopige verkenning van het ministerie van Defensie, waarbij meerdere locaties in Nederland zijn geselecteerd en gaan er dus ook locaties gaan afvallen. Het gebied wat Defensie op het oog heeft is gelegen op de Hondsrug, een UNESCO werelderfgoed-locatie met volop toerisme en recreatie. ‘Dat zou een afwijzingsgrond moeten zijn en dus betekent dat dit gebied niet kan voor een opslag. We hebben dat dan ook netjes aangegeven bij het ministerie’, zegt wethouder Henk Zwiep van de gemeente Borger-Odoorn.

Hij vervolgt: ‘Er komt straks een vervolgopzet van Defensie en dan wordt die meer definitief. Er is nu een cirkel getrokken in de driehoek tussen Borger, Nieuw-Buinen en Exloo, wat nog minutieus ingekleurd moet worden. Wat dat betreft is het een globale invulling en daarom hebben wij een globale reactie gegeven.’

LOFAR-gebied

De brief richting het ministerie, met daarin die globale reactie van de gemeente Borger-Odoorn, is in samenwerking met de provincie Drenthe en ASTRON. Dat laatste bedrijf heeft in het beoogde gebied de grootste radiotelescoop ter wereld: LOFAR. Het doet daar met paaltjes metingen op lage frequenties. ‘Vanuit ASTRON zijn ze daarmee in staat om heel ver in het heelal te kijken en dat mag niet verstoord worden.’

Bekijk het hele interview hier

De windmolens die destijds daar zijn geplaatst zijn allemaal ‘getuned’ zodat ze geen verstoringen maken op de telescoop. ‘En zo’n munitieopslag vraagt ook weer allemaal technische inpassingen en andere zaken’, stelt de wethouder. Hij vindt dat LOFAR van lokaal belang is: ‘Maar ook van nationaal en mondiaal belang, dus dat weegt in onze ogen wel zwaarder dan een opslagplaats voor munitie.’

Afvoerputje van Nederland?

In de gemeente Borger-Odoorn werden enkele jaren geleden windmolens geplaatst wat op veel weerstand kon rekenen. Wordt de gemeente nu gezien als afvoerputje van Nederland nu het ook nog moet dienen als opslagplaats voor munitie? ‘Nee’, zegt de wethouder. ‘Defensie zoekt overal ruimte in Nederland, bijvoorbeeld oefenruimte in de buurt van Assen, maar ook in Noord-Holland. En als je de detailkaart bekijkt dan speelt dit niet alleen in Drenthe maar gewoon in heel Nederland.’

Zwiep kijkt er met een open oog naar en vindt dat de verschillende belangen tegen elkaar afgewogen moeten worden. ‘Dat hebben wij wel nadrukkelijk gevraagd aan het ministerie om dat op een goede manier te doen. Daarbij hebben wij wel onze eigen voorkeur uitgesproken.’

Eind dit jaar moet de definitieve locatie worden bepaald door de minister van Defensie.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal