Direct naar de inhoud.

Hoe Buurtcentrum Maarswold uit de as herrees: ’Zien nu pas hoe belangrijk we voor mensen zijn’

  • door:
  • op:
Vrijwilliger Mark Heeren naast de brandlocatie met daarachter het ‘nieuwe’ buurtcentrum | © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – Een schok gaat door Stadskanaal als in de nacht van 15 op 16 juli vorig jaar het buurtcentrum van Maarswold afbrandt. In de naastgelegen kinderopvang moeten kinderen en begeleiders vluchten. De volgende dag is de huiskamer van de buurt veranderd in een zwarte, vieze donkere puinhoop. Maar al snel is er licht aan het einde van de tunnel: de voormalige kinderopvang kan door het buurtcentrum nog gebruikt worden en deze week kregen ze te horen dat ze er voorlopig mogen blijven.

‘Dit is ’t dan’, verzucht vrijwilliger Mark Heeren als hij de deur naar hun voormalige buurtcentrum opent. Zeven maanden na de brand is er weinig veranderd en ligt alles er hetzelfde bij. De indringende lucht van rook en gesmolten plastic dringt ook zeven maanden later de neusgaten binnen.

(Tekst gaat verder onder de video)

Wakker met buikpijn

Die bewuste nacht in juli wordt Heeren om half twee ’s nachts met buikpijn wakker, het blijkt een naar maar terecht voorgevoel te zijn. ‘Ik had een gemiste oproep van een buurtbewoner die mij ’s nachts nooit zou bellen’, blikt Heeren terug. ‘En toen kreeg ik een appje: kleren aan en kom naar de Utrechtselaan’. Bij aankomst ziet hij voor zijn ogen alles waar ze met z’n allen jaren zo hard voor gewerkt hadden afbranden. Hoop op een goede toekomst voor het buurtcentrum ging voor de vrijwilligers ook in vlammen op. 

Een nieuw begin

Maar gelukkig bleek er een oplossing te zijn: de kinderopvang in hetzelfde oude schoolgebouw kon niet meer gebruikt worden voor de kinderen. Maar voor het buurtcentum bleek het wel bruikbaar. Er werd dus snel een nieuw bord getimmerd voor boven de deur, de muren werden geverfd en buurtbewoners kwamen massaal met bordjes, foto’s en andere spullen om het tot een echt buurtcentrum te maken. ‘Sindsdien hebben we het eigenlijk alleen maar drukker gekregen’, lacht Heeren. ‘Na zo’n brand kom je er pas echt achter hoe belangrijk je voor de buurt bent. Ik kreeg een boek overhandigd met allemaal kaarten van buurtbewoners.’

De ochtend na de brand | © Hielke Bosch/RTV1

‘Hele buurt staat achter ons’

En deze week kregen ze er een goed bericht bij: van de gemeente mogen ze de rest van het jaar in het pand blijven. Een ietwat vreemd gezicht is het wel. Want wie bij het buurtcentrum naar binnen wil moet eerst langs de zwartgeblakerde restanten van het afgebrande gedeelte. ‘Dat deert ons gelukkig niet’, vervolgt Heeren. ‘We houden de deur naar het oude gedeelte goed dicht zodat we dat niet hoeven te zien, of te ruiken.’ Want na al die maanden is de indringende rooklucht er nog altijd niet uit. 

Tot januari 2025 kan Maarswold dus verder, maar daarna? ‘We zijn druk in gesprek met de lokale politiek voor een oplossing. Tot die tijd kunnen we hier nog door. Maar ik ben ervan overtuigd dat het wel goed komt. We hebben de hele buurt achter ons staan.’



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal