Direct naar de inhoud.

Burgemeester Stadskanaal en directeur van RTV Noord vertellen waarom ze terugkeerden naar ’t Knoal

  • door:
  • op:
Nina Nomden en Klaas Sloots | © RTV Noord/Gemeente Stadskanaal, bewerking: RTV1

STADSKANAAL – Wat hebben de burgemeester van Stadskanaal en de directeur van RTV Noord met elkaar gemeen? Heel simpel; beiden hebben hun wortels in de regio Stadskanaal, vertrokken op jonge leeftijd uit de Veenkoloniën, maar kwamen later in hun leven weer terug. Klaas Sloots en Nina Nomden vertelden over hun roots en de regio tijdens hun ‘Preek van de Leek’ in de Semsstraatkerk.

Het is een goed voorbeeld van media en politiek die samen komen: zowel RTV Noord-directeur Nina Nomden als burgemeester Klaas Sloots vertelden onder de noemer ‘Oost West Thuis Best’ waarom ze ooit de veilige omgeving van het noorden verlieten, maar er later ook gewoon weer terugkeerden.

Van Gasselternijveen naar Heerlen

Veel Knoalsters kennen inmiddels het verhaal van hun burgemeester, die inmiddels al drie jaar de ambtsketting draagt. Na zijn jeugd in Gasselternijveen volgde hij de politieacademie in Heerlen waarna hij naar Flevoland ging en chef bij de politie werd. 

Toch besloot hij na een aantal jaar de politie(chef)pet aan de wilgen te hangen. ‘Ik wilde meer naar de basis. Minder vergaderen en meer in de samenleving staan’, vertelt Sloots. Na zijn carrière bij de politie werkte hij onder meer bij een pensioenfonds en werd vervolgens wethouder in Zwolle. In 2020 wees zijn vrouw, bij het opzetten van de tent, hem op de burgemeestersvacature in Stadskanaal.

Klaas Sloots en Nina Nomden tijdens hun ‘Preek van de Leek’ in de Semsstraatkerk | © Hielke Bosch/RTV1

Van Knoalster nerd naar SBS

RTV Noord-directeur Nina Nomden is met recht een echte Knoalster te noemen. Ze begon op de Meester Neuteboomschool in Maarsveld, waarna ze het voortgezet onderwijs op het Ubbo Emmius aan de Stationslaan volgde. ‘Daar heb ik mijn man leren kennen’, blikt Nomden terug. ‘Hij is vier jaar ouder dan ik, maar toch zaten we bij elkaar in de klas. Dat kan iets te maken hebben met het feit dat ik nogal een nerd was en hij niet.’ Na Ubbo ging Nomden naar de Rijksuniversiteit Groningen om communicatiewetenschappen te studeren. Vervolgens wachtte haar een carrière in de media. Ze had diverse functies in de publieke en commerciële media. Onder meer bij de John de Mol, de AVRO en SBS. 

‘Beste beslissing in ons leven’

Ook zij kwam uiteindelijk terug naar het Noorden. Ze verruilde haar huis in het Gooise Bussum voor het oude vertrouwde Stadskanaal. ‘Na de media ging ik in de bouwwereld werken. Toen was er niet meer echt een noodzaak om in het Gooi te wonen’, legt Nomden uit. ‘Mijn man en ik hebben altijd al gezegd: als we later groot zijn gaan we terug. Ruim vijf jaar geleden dachten we: het is nu of nooit. Dus kwamen we terug. En als gezin zien we dat als de beste beslissing in ons leven.’ Een paar jaar later keerde ze, alsof het zo moest zijn, ook nog terug in de mediawereld. Maar dan wel de regionale, want ze werd de nieuwe directeur van RTV Noord.

Nina Nomden met presentator en mede-Groninger Frits Sissing | © Eigen foto

‘Stap met hindernissen’

Voor Sloots ging het anders. Bij de Groenlinks-bestuurder was het juist de de burgemeestersvacature die hem terugbracht. ‘Ik zag dat hier veel te doen is’, aldus Sloots. ‘Het was ook echt wel nodig om hier een aantal grote dingen aan te pakken. Ik zag het als een mooie uitdaging.’ Hij solliciteerde en werd uiteindelijk de nieuwe burgervader voor ’t Knoal middenin de coronatijd. ‘Een stap met hindernissen’, omschrijft hij deze periode. ‘In coronatijd is het toch lastig om die verbinding aan te gaan.’

Welke Klaas Sloots?

Nomden, die inmiddels al in Stadskanaal woonde, dacht bij het lezen van het nieuws een oude bekende als burgemeester te krijgen. ‘Ik zat in de klas bij Klaas Sloots’, vertelt ze. ‘Maar niet deze. Ik stuurde hem namelijk een bericht op LinkedIn om eens koffie te drinken. Vervolgens kwam ik erachter dat ik niet bij hem maar bij zijn neef Klaas Sloots in de klas zat.’ Volgens burgemeester Sloots kan die fout in deze regio vaker gemaakt worden. ‘Er zijn nog een stuk of vier naamgenoten’, verklapt hij. ‘Dat komt omdat mijn opa tegen zijn kinderen zei: vernoem je oudste zoon naar mij en ik betaal de kinderwagen.’

Burgemeester Klaas Sloots hijst de vlag halfstok op 4 mei 2021 | © Hielke Bosch/RTV1

‘Kijk eens in de spiegel’

Zowel Sloots als Nomden hebben tot op de dag van vandaag geen spijt van hun keuze om terug te keren. Wel hebben ze nog een klein dingetje op Stadskanaal aan te merken: ‘Mensen mogen trotser zijn op deze regio’, merken beide op. Nomden: ‘Kijk eens in de spiegel. Het is hier prachtig met zoveel rust en vriendelijke mensen. Het zou zo mooi zijn als mensen zich trots mogen voelen over dit mooie stukje Nederland.’



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal