Direct naar de inhoud.

Crowdfundingsactie voor kunstwerk Van der Zee in oude Winkler Prins

  • door:
  • op:
Het naamloze kunstwerk van Van der Zee | © Erfgoedvereniging Heemschut

VEENDAM – Het schilderij van Jan van der Zee in het oude Winkler Prins gebouw is de afgelopen tijd al veel besproken. Veel inwoners van Veendam en daarbuiten willen graag dat het kunstwerk uit 1958 blijft bestaan. Het naamloze kunstwerk krijgt bijval van erfgoedvereniging Heemschut uit Amsterdam.

De gemeente Veendam heeft aangegeven het in eerste instantie te duur te vinden om het kunstwerk te bewaren. Na vragen in een commissievergadering heeft wethouder Grimbergen (PvdA) aangegeven om opnieuw te gaan kijken naar de prijs voor het behouden van het kunstwerk. Daarnaast is de wethouder ook met de nabestaanden van Van der Zee in gesprek geweest.

Die nabestaanden maken zich sinds de bekendmaking van de sloop hard voor het behoud van dit kunstwerk van hun (over)grootvader. Via de verschillende media kregen zij te horen dat het kunstwerk gesloopt zou gaan worden, evenals het gebouw waar het kunstwerk in staat.

‘Kijken naar oplossingen’

Erfgoedvereniging Heemschut uit Amsterdam heeft een donatie-actie opgezet om het kunstwerk alsnog te redden. ‘Van der Zee is een heel bekende schilder. Toen we te horen kregen van de gemeente dat het te duur was om te verplaatsen, zijn we gaan kijken naar oplossingen’, vertelt Karel Loeff, directeur van de erfgoedvereniging.

Die oplossing kwam snel, want er is een locatie gevonden die het kunstwerk wel willen hebben. ‘Het Ploegcentrum in Wehe-den Hoorn wil het graag hebben. Dat museum zit in een voormalig schoolgebouw. Zij hebben wel interesse in het kunstwerk. Dan gaat het van een schoolgebouw naar een ander schoolgebouw.’

De Ploeg
De Ploeg is een belangrijke schildervereniging geweest voor de provincie Groningen. De schildervereniging is in 1918 opgericht als actie op het artistieke klimaat van de stad Groningen. Een aantal jongere kunstenaars was van mening dat de mogelijkheden om te exposeren en zich te ontwikkelen te beperkt waren. Zij hoopten door samenwerking tentoonstellingen te kunnen organiseren

Loeff geeft aan dat de gemeente Veendam niet goed is in het behouden en bewaren van erfgoed. Hij vindt het dan ook logisch dat externe partijen dit nu oppakken, zodat de kunst alsnog bewaard kan blijven.

Crowdfundingsactie

De directeur van het erfgoedcollectief heeft daarom een crowdfundingsactie opgezet, want met alleen fondsen aanschrijven gaat het hen waarschijnlijk niet lukken. ‘We zijn er net mee gestart. We gaan kijken wat het oplevert. De kosten om het schilderij uit het pand te halen zijn 49.000 euro. Dan moet het nog gerestaureerd en herplaatst worden in het Hogeland. In totaal zal je rond de 80.000 euro uitkomen denk ik.’

Doneren voor de actie kan via deze link.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal