Direct naar de inhoud.

Groningers krijgen 20.000 tot 40.000 euro subsidie voor isoleren woning

  • door:
  • op:
Isolatiemateriaal op een dak | © ANP via RTV Noord

REGIO – De Rijksoverheid, de provincie Groningen en gemeenten uit Groningen en Noord-Drenthe stellen 1,65 miljard euro beschikbaar voor huizenbezitters die hun woning willen isoleren. Ook huurders van woningbouwcorporaties moeten kunnen profiteren van de subsidie.

Dat maakten het kabinet, de provincie Groningen en de gemeenten woensdagavond bekend tijdens een presentatie in het dorpshuis van Garmerwolde.

Nij Begun

De nieuwe subsidie komt voort uit Nij Begun, het maatregelenpakket van het kabinet om Groningen te compenseren voor de jarenlange aardbevingsellende. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw maakte in een Kamerdebat eerder op woensdag dat de regeling er zou komen. Nu zijn de details bekend.

De regio

Woon je buiten het versterkingsgebied, zoals de Veenkoloniën? Dan krijg je maximaal 20.000 euro subsidie. Je krijgt de helft van de kosten vergoed. Stel dat je voor 40.000 euro aan maatregelen neemt, dan krijg je daar dus 20.000 euro van terug. Je moet zelf de andere helft betalen. Lukt dat niet, dan zijn er (al bestaande) financieringsregelingen.

De precieze hoogte van de subsidie hangt af van de kenmerken van de woning en de mate waarin het huis al geïsoleerd is. Al met al krijgen bewoners buiten het versterkingsgebied ongeveer het dubbele van wat inwoners in de rest van Nederland aan subsidie kunnen ontvangen.

(Tekst gaat verder onder foto)

Aanwezigen bij de presentatie van de nieuwe subsidie | © RTV Noord

Minima krijgen 40.000 euro subsidie

De overheden willen ook iets doen voor minderbedeelde woningbezitters. Huiseigenaren die buiten het versterkingsgebied wonen, maar een inkomen hebben tot 140 procent van het wettelijk minimumloon, krijgen ook de maximale subsidie van 40.000 euro.

Dat wordt gedaan om ‘juist bij deze groep achterstanden in verduurzaming in te lopen en zo energiearmoede tegen te gaan’.

Huurders moeten ook profiteren

Voor de isolatie van sociale huurwoningen krijgen woningcorporaties in Groningen en Noord-Drenthe, zoals bijvoorbeeld Nijestee, Lefier en Acantus, tweehonderd miljoen euro. Met de corporaties is afgesproken dat de isolatiemaatregelen niet leiden tot hogere huren. Zo moeten huurders ook profiteren van lagere energiekosten.

Commissie wilde ruimere aanpak

Vijlbrief ziet de subsidies als een eerste stap in de ambities van Nij Begun, waarbij Groningers en Noord-Drenten moeten profiteren van een lagere energierekening. Met de maatregelen moet het aantrekkelijker worden om van het gas af te gaan en moet energiearmoede worden bestreden.

Toch wilde de commissie Van Geel, die was ingesteld om de ongelijkheid in het gebied tegen te gaan, een ruimere aanpak. Die adviseerde eind oktober om de verduurzaming van álle huizen in de provincie volledig te vergoeden. Dat is volgens Vijlbrief geen optie, omdat die stap nog één tot twee miljard extra kost.

‘We doen wat de commissie wil in de kern van het gebied, daar vergoeden we voor honderd procent’, aldus Vijlbrief eerder vandaag in de Tweede Kamer.

Regeling gaat begin 2025 in, met terugwerkende kracht

De komende maanden moet de aanpak van de nieuwe subsidie verder worden uitgewerkt. Vanaf het eerste kwartaal van 2025 moeten de subsidieaanvragen gedaan kunnen worden.

Het geld wordt ook beschikbaar gesteld met terugwerkende kracht. Wie sinds 25 april 2023 geld heeft gestoken in woningisolatie, kan de facturen straks opsturen om gecompenseerd te worden. Die datum is bewust zo gekozen, omdat het kabinet op die dag de plannen voor het Nij Begun-programma presenteerde.

Op de site van de Rijksoverheid staan meer details over de subsidieregeling.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal