Direct naar de inhoud.

Lift appartementencomplex Wildervank wekenlang defect: ‘We zitten thuis opgesloten’

  • door:
  • op:
Jannie Vogel en haar man. | © Rik Russchen/RTV Noord

WILDERVANK – Bewoners van een appartementencomplex in Wildervank zijn boos. De lift in het gebouw, waar veel bewoners van afhankelijk zijn, is al wekenlang kapot. Dit zorgt ervoor dat sommige mensen al weken niet meer buiten komen.

Jannie Vogel (85) draagt in haar ene hand een tas met boodschappen en ondersteunt zichzelf met de andere hand aan de trapleuning. Puffend komt ze uiteindelijk bij haar appartement op de eerste verdieping van het gebouw aan. ‘Zo zeul ik het de trap wel op’, zegt ze buiten adem.

Thuis opgesloten

Sinds de lift van het gebouw een aantal weken geleden kapot ging, gaat Vogel alleen nog maar naar buiten voor de boodschappen. ‘Mijn man is gebonden aan een rolstoel. Normaal gesproken gaan we samen wel even naar buiten, maar ik krijg hem de trap niet af’, vertelt ze.

‘Mijn man is dementerend en kan niet alleen thuisblijven. Als ik weg ga, moet ik een oppas regelen’, legt ze uit. ‘Dit is heel vervelend, hij zit nu al wekenlang opgesloten in z’n eigen huis.’

Het stel woont al bijna 20 jaar in het appartementencomplex en er is eigenlijk altijd wel iets met de lift aan de hand. ‘Dit gaat al een paar jaar zo. Dan is hij stuk, dan maken ze hem en doet hij het een paar dagen. En dan is ie weer stuk’, vertelt ze gefrustreerd.

Vingertje wijzen

Erik van der Veen is zelf goed ter been, maar maakt zich zorgen om het welzijn van zijn onderburen op leeftijd. De afgelopen weken zocht hij al meerdere keren contact met woningverhuurder Heimstaden en de Vereniging van Eigenaren (VvE), maar zonder succes.

Erik van der Veen. | © Rik Russchen/RTV Noord

‘Het is echt vingertje wijzen. Ze kijken allemaal naar elkaar’, zegt hij. Liftenfabrikant Orona, die het onderhoud van de lift in het gebouw moet doen, wacht op toestemming van de VvE. De VvE kijkt op haar plaats weer naar de verhuurder, die de meeste appartementen in het complex beheert.

Woningverhuurder Heimstaden laat weten het vervelend te vinden dat de lift in het complex defect is. ‘We snappen de ergernis van de bewoners, maar kunnen vrij weinig aan het probleem doen’, zegt een woordvoerder.

‘Het is goed om te weten dat het hier om een complex gaat waar wij niet volledig eigenaar van zijn. Wij mogen zelf dus niks aan de lift laten uitvoeren, aangezien niet Heimstaden maar de VvE eigenaar is.’

Met de hoogwerker naar buiten

De ernst van de situatie werd dinsdag nog eens extra duidelijk toen een bewoner met een ambulance naar het ziekenhuis moest. Door de defecte lift kon het ambulancepersoneel de bewoner niet beneden krijgen. De brandweer moest uiteindelijk met een hoogwerker ter plaatse komen om de persoon uit huis te takelen.

Alsof dat nog niet erg genoeg is, kan de partner van deze inwoner ook niet traplopen. ‘Die blijft achter, maar hoe die dan op bezoek moet in het ziekenhuis, weet ik ook niet’, zegt Janny Vogel.

Oplossing

De woningverhuurder neemt de situatie erg serieus en dringt er bij de VvE op aan om het probleem zo snel mogelijk op te lossen. Inmiddels staat er een reparatieopdracht uit bij Orona om het probleem te verhelpen. Van der Veen heeft er echter een hard hoofd in. ‘Ik denk dat we nog wel een paar week verder zijn voordat het opgelost is.’



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal