Direct naar de inhoud.

Meester Neuteboom en Brummelkant volgens onderzoek meest geschikt voor nieuwe school Maarsveld

  • door:
  • op:
De locatie aan de Brummelkant waar het college de school eerder wilde hebben | © Rutger Breider/RTV1

STADSKANAAL – Het is een van de heetste hangijzers op ’t Knoal: waar moet de nieuwe school van Maarsveld komen? Het eerdere plan voor een locatie aan de Brummelkant werd door de gemeenteraad terug naar de tekentafel gestuurd. De gemeente liet een onafhankelijk onderzoek doen naar geschikte locaties. In het deze week verschenen rapport komt de Brummelkant opnieuw als meest geschikt op tafel, plus de locatie van de huidige Meester Neuteboomschool. 

De panden van CBS De Maarsborg en de Meester Neuteboomschool zijn sterk verouderd. Daarom moeten ze zo snel mogelijk gezamenlijk een nieuw schoolpand krijgen. In totaal onderzocht ICS Adviseurs, in opdracht van de gemeente Stadskanaal, negen locaties. Onstwedderweg; de huidige locatie van CBS Maarsborg, de voormalige Renneflat, de Frankrijklaan, Manegelaan, Vijverlaan, Maarsbroek, Brummelkant en de huidige Meester Neuteboomschool. 

Brummelkant

In de conclusie komen de laatste twee als meest kansrijke locaties naar voren. Echter zijn er ook daar enkele haken en ogen, zeker bij de Brummelkant. ‘De locatie aan de Brummelkant is voor direct omwonenden ongeschikt, vanwege de smalle straten, de beperkte ruimte op de kavel en de beperkte ruimte vanaf de woningen tot de potentiële school’, zo valt in de conclusies van het rapport te lezen. ‘Voor schoolbesturen is deze locatie prima en relatief centraal in de wijk gelegen. Om genoeg ruimte te houden tussen de school en de woningen adviseert het bureau wel een school met twee verdiepingen. Dat laatste zal niet goed vallen bij de omwonenden, die zich eerder fel uitspraken tegen een ‘hoge’ school. 

Protest vanuit inwoners van de Brummelkant tijdens een raadsvergadering vorig jaar | © Martijn Prins/RTV1

Meester Neuteboomschool

Bij de locatie van de Meester Neuteboomschool zijn het de kosten die roet in het eten kunnen gooien, zo stelt het onderzoeksbureau in hun advies. ‘Doordat een deel van de kavel aangekocht moet worden en tijdelijke huisvesting eventueel nodig is.’ Toch lijkt deze plek, ondanks kosten en eventuele knelpunten in het verkeer, als favoriet naar voren te komen. ‘De locatie biedt voldoende ruimte voor een goede verkeersoplossing. Voor schoolbesturen is de locatie geschikt vanwege de centrale ligging. De locatie is kansrijk.’

Als het aan de wijkbewoners ligt is de Onstwedderweg meest geschikt, aangezien ze daar geen last hebben van verkeersproblemen. ‘Deze locatie ligt echter buiten de bebouwingscontour en is stedenbouwkundig bezien ongeschikt’, valt in het rapport te lezen.

De negen locaties die onderzocht zijn | © Rapport ICS Adviseurs

Verkeer, natuur en een gastank

Veel van de andere locaties vallen ook af. Zo is de plek van de huidige Maarsborg te klein, maakt een nabijgelegen gastank van een tankstation de Frankrijklaan en Manegelaan ongeschikt, en is de Renneflat te ver uit de wijk. Bij de Vijverlaan en Maarsbroek brengt de groene omgeving een probleem met zich mee. Volgens het rapport zou dit ‘stedenbouwkundig gezien’ problemen opleveren. Ook is bij veel locaties het verkeer een (te) groot obstakel.

Verantwoordelijk wethouder Ingrid Sterenborg (ChristenUnie) wil nog geen inhoudelijke reactie op het rapport geven. Volgens haar gaat het college zich nu beraden en komt met een (nieuw) voorstel richting de gemeenteraad. Die zal naar verwachting op maandag 13 mei het rapport bespreken.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal