Direct naar de inhoud.

Internationale Vrouwendag: ‘Vrouwen zijn nog steeds de ruggengraat van onze maatschappij’

  • door:
  • op:
Danielle Tulp, voorzitter van Stichting Oost Groninger Vrouwen | © Rianne Denissen RTV1

Stadskanaal – Het is vandaag Internationale Vrouwendag. De dag waarop extra aandacht wordt besteed aan de emancipatie van vrouwen wereldwijd. Maar als het aan Danielle Tulp ligt, is het iedere dag Internationale Vrouwendag.

Danielle Tulp is feminist in hart en nieren. Ze is altijd al geïnteresseerd geweest in vrouwenrechten en zet zich al jaren in voor een gelijkwaardige samenleving. ‘Als ik de ongelijkheid in onze huidige samenleving zie dan denk ik: er is nog zoveel te doen. Dit is het moment om door te pakken.’ Tulp is voorzitter van de Stichting Oost Groninger Vrouwen die in 2022 werd opgericht door Nadja Siersema, Joëlle-Maxime Ham en Danielle Tulp. De stichting zet zich in voor vrouwenrechten, kansengelijkheid en geeft in het bijzonder een stem aan vrouwen uit Oost-Groningen. De vrouwen achter de stichting geloven in het potentieel van vrouwen in de regio en streven naar meer zichtbaarheid en gelijkheid.

De missie van de stichting is duidelijk: het voorspoedigen van kansengelijkheid en het doorbreken van generatiearmoede en onderdrukking in de regio. ‘Als je kijkt naar de geschiedenis van Oost-Groningen, dan zie je dat deze regio heel erg onderdrukt is geweest. Generatie armoede is ook nu nog een groot thema in de Veenkoloniën.’ vertelt Tulp. ‘De complexe geschiedenis van de regio werkt nog steeds door in onze huidige tijd en dat uit zich op allerlei verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan huiselijk geweld, seksueel geweld en generationeel trauma.’

Feministische agenda

Door bewustwording te creëren over deze onderdrukking, probeert de stichting diepgewortelde structuren te doorbreken. ‘Educatie vormt een belangrijk onderdeel van de oplossing.’ zegt Tulp. De stichting organiseert onder andere educatieve evenementen waarin de geschiedenis van de veenkoloniën en de onderdrukking van vrouwen wordt besproken. Zo leggen ze bijvoorbeeld uit waar de structurele onderdrukking van de vrouw vandaan komt en hoe je deze herkent. ‘Neem een simpel voorbeeld zoals het huishouden’ zegt Tulp.

‘Vrouwen doen over het algemeen nog steeds de meeste taken in het huishouden omdat het wordt het gezien als de taak van de vrouw. Het zijn ‘onzichtbare’ taken waar implicitiet vanuit wordt gegaan dat de vrouw in het huishouden deze op zich neemt.’ Tulp vervolgt haar verhaal. ‘Er wordt vanuit de overheid op aangedrongen dat vrouwen minder parttime zouden moeten gaan werken, maar in deze boodschap wordt geen rekening gehouden met al het onbetaalde werk dat bij de vrouw terecht komt. Vrouwen zijn nog steeds de ruggengraat van onze maatschappij.’

Het is slechts een van de vele voorbeelden die Tulp geeft en waaruit blijkt dat het feminisme anno 2024 nog net zo noodzakelijk en actueel is als 50 jaar geleden. Naast het huishouden noemt ze de toenemende femicide, de geïnstitutionaliseerde onderdrukking van vrouwen in de gehele samenleving en nog veel meer. De feministische strijd lijkt soms eindeloos.

Intieme terreur

Naast educatie biedt de stichting ook praktische ondersteuning. Zo werken ze hard aan de oprichting van een meldpunt voor huiselijk of seksueel geweld, om zo een laagdrempelig aanspreekpunt te zijn voor vrouwen in nood. Maar ook nu kunnen vrouwen zich al bij de stichting melden voor advies. ‘We helpen op allerlei soorten manieren. Bijvoorbeeld door vrouwen in nood te adviseren over hoe ze uit een gevaarlijke situatie kunnen komen of door ze in contact te brengen met speciale opvangcentra voor vrouwen.’ En dat gebeurt helaas vaak. ‘Het is te bizar voor woorden hoe vaak vrouwen zich bij me melden en me om hulp vragen omdat de politie zegt dat ze niks kunnen doen.’

Het is gelijk een van de redenen waarom de stichting zich bezighoudt met het opzetten van petities. Op deze manier proberen ze veranderingen aan te brengen in wetgeving die vrouwenrechten ondersteunt. Zo lanceerde Tulp deze week nog een petitie voor het strafbaar stellen van intieme terreur in Nederland. Intieme terreur is een ernstige vorm van huiselijk geweld waarbij de dader zijn partner isoleert, intimideert en domineert door middel van psychologische, financiële en fysieke controle. ‘Door het strafbaar stellen van intieme terreur kunnen we een duidelijk signaal sturen naar daders en de slachtoffers de steun en bescherming bieden die ze nodig hebben’, zegt Tulp.

De petitie staat niet alleen in lijn met de doelen van de stichting Oost Groninger Vrouwen maar sluit ook naadloos aan op Internationale Vrouwendag. ‘Deze dag staat symbool voor de strijd voor gelijkheid en het beëindigen van geweld tegen vrouwen over de hele wereld.’ zegt Tulp.

Internationale Vrouwendag

Naast de serieuze feministische agenda wilde de stichting dit jaar ook op een luchtigere manier aandacht besteden aan Internationale Vrouwendag. Speciaal voor de gelegenheid lanceerde Oost Groninger Vrouwen een eigen shirt met daarop de tekst ‘Ik bin dien poedie nait’. Daarnaast nodigt de stichting iedereen uit om zelf een feministische Groningse quote te bedenken en deze op te sturen. Degene die de leukste quote instuurt ontvangt een speciaal merch pakket met diens zelfbedachte quote.

De stichting hoopt met deze actie de zichtbaarheid van Oost Groninger Vrouwen te vergroten en daarnaast het feminisme in Oost-Groningen een positieve impuls te geven. Vooroordelen over het feminisme bestaan immers nog steeds. ‘Het woord feminisme lijkt soms een vies woord te zijn geworden. Sommigen denken zelfs dat wij ‘anti-man zijn’, zegt Tulp met een lach. ‘Dat is natuurlijk helemaal niet waar het feminisme voor staat. Wij streven naar gelijkheid voor iedereen, in Oost-Groningen en overal.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal