Direct naar de inhoud.

Al 50 jaar korfbal op ’t Knoal: ‘We bruisen van de energie’

  • door:
  • op:
Alle leden van Stadskanaal’74 met rechtsboven Henk Meesters. | © Hemmo Kuiper/RTV1

STADSKANAAL – Het is dit weekend groot feest bij korfbalvereniging Stadskanaal’74. De vereniging bestaat dit jaar namelijk 50 jaar en dat wordt dit weekend groots gevierd.

‘Het is een mooie mijlpaal voor ons. Eerder zeiden we dat als we 2000 zouden halen dan hebben we het goed gedaan, maar wij overleven steeds. Het is een bijzondere vereniging die bruist van de energie, zo vertelt Henk Meesters in het RTV1-programma ‘1 op Vrijdag‘.

Dit weekend wordt er dus feest gevierd. Alle ploegen spelen thuis en zaterdagavond is er een groot jubileumfeest waarbij alle (oud-)leden zijn uitgenodigd. Zelf is Meesters al 26 jaar betrokken bij de vereniging. ‘Ben gekomen vanuit Leeuwarden destijds omdat ik ging werken bij Phillips en zo ook het sociale verenigingsleven ingerold.’

(Tekst gaat verder onder de foto)
Een wedstrijdmoment uit de wedstrijd van de G-korfballers. | © Hemmo Kuiper/RTV1

Veel anekdotes

Over die 50 jaar zijn er genoeg bijzondere anekdotes te vertellen. ’50 jaar geleden was er echt veel vraag naar korfbal in Stadskanaal. Binnen drie jaar hadden we al 200 leden. Verder komt alles voorbij van een nationale titel van onze C-junioren tot aan het eerste klasse niveau van onze senioren.’

Daarnaast blijft het speciaal volgens Meesters dat de vereniging al 22 jaar een internationaal korfbaltoernooi organiseert. ‘Dan komen er ploegen uit Zuid-Amerika en Azië deze kant op. Dat vind ik altijd wel merkwaardig want als wij bij wijze van spreken naar Friesland moeten voor een wedstrijd vinden we dat al een heel eind, maar deze mensen hebben het er helemaal voor over om in het vliegtuig te stappen hierheen.’

Ondersteuning aan andere landen

Nederland is al jaren toonaangevend mondiaal gezien op korfbalgebied. Het internationale toernooi is volgens Meester dan ook bijzonder omdat het niet naar de toplanden kijkt maar juist naar de ploegen daar net onder. ‘Dan moet je denken aan Brazilië, Argentinië, Zuid-Afrika, Marokko en Indonesië. In totaal komen er 30 ploegen naar Stadskanaal inmiddels.’

Van Marokko is zelfs een van de leden van Stadskanaal’74 bondscoach. ‘Zij kwamen hier op het toernooi en gaven aan dat ze graag als land verder wilden komen met korfbal en of wij daarbij ondersteuning konden bieden. Zo is dat gebeurd,’ aldus Meesters.

(Tekst gaat verder onder de video)

Vooroordelen en vooruitstrevend

Er zijn ook veel vooroordelen over korfbal zoals dat het nep-basketbal zou zijn, maar ook dat er samen gedoucht zou worden. Dat gerucht kan Meesters meteen de kop indrukken. ‘Het is misschien mooi om die mystiek te houden, maar wij als vereniging hebben een veilig sportklimaat en dus wordt er absoluut niet samen gedoucht.’

Nu de discussie over dat mannen en vrouwen gelijke van elkaar zijn steeds vaker naar voren komt ziet Meesters dat als een voordeel. ‘We hebben de laatste jaren veel concurrentie van voetbal, maar mannen en vrouwen spelen daar niet samen in een team. Wij zijn echt een gemengde sport en dat is denk ik nogal vooruitstrevend.’

Toekomst

Nu die eerste 50 jaar er op zitten is het tijd om een blik te werpen op de toekomst. ‘Ik hoop dat we weer wat de heuvel op gaan met onze jeugd. Daar werken we hard aan door bijvoorbeeld clinics op scholen te geven.’ Wat het daarbij aantrekkelijk maakt is dat de vereniging weer een eigen kantine heeft. ‘Daar zijn we apetrots op. We hebben die in coronatijd gebouwd met eigen handen en geld. Soms waren er wel 60 man tegelijkertijd aan het werk.’

Daardoor kan er zaterdagavond een goed feestje gevierd worden. ‘Als er nog oud-leden zijn die geen uitnodiging hebben gehad dan zijn ze van harte welkom zaterdagavond,’ zo maakt Meesters van de gelegenheid gebruik.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal