Direct naar de inhoud.

Bakwedstrijd Gasterij Smeerling groot succes: ‘Komen extra vaak proeven’

  • door:
  • op:
De winnende taart van de zussen Lisa en Christel van der Velden. | © Jelmer Wijnstra/RTV1

SMEERLING – Biologisch restaurant De Gasterij in Smeerling organiseerde zondagochtend een bakwedstrijd. De gelukkige winnaar krijgt een plekje op de menukaart deze zomer. Daarnaast ging de opbrengst van de verkochte taartpuntjes naar dagbesteding ’t Kraaiennust in Vlagtwedde.

Het is even voor tien uur in de ochtend als een drietal taarten je niet kunnen ontgaan als je het restaurant binnenloopt. ‘De mensen hebben nog tot half elf de tijd om de taarten te brengen,’ zo vertelt eigenaar Margriet Nieuwenhuis. Al snel volgen er nog twee en als laatste komt de taart van ’t Kraainust zelf.

Zes heerlijke taarten die de mensen in het restaurant aanstaren om opgesmikkeld te worden. Ze moeten nog wel even wachten want het is eerst de beurt aan de mannen van de Sodembikers uit Winschoten om alle taarten te proeven en een oordeel te vellen over smaak, opmaak en originaliteit. ‘Zij komen sinds wij zijn begonnen al elke zondag als zij gaan fietsen hier een taartje eten. Zij moesten dus wel jureren.’

Slabbertjes

Als de mannen in hun strakke wielerpakjes aan tafel zitten en een bak koffie hebben, kan het proeven beginnen. Toch moet er nog één ding geregeld worden. Eén van de mannen heeft namelijk slabbertjes geregeld. Het leidt tot grote hilariteit.

Dan wordt het plots toch serieus. ‘Kies een taart uit waarvoor jullie zouden willen omfietsen,’ zo vertelt Nieuwenhuis aan de mannen. Eén voor één komen alle taarten voorbij. Van een latte macchiato toarte tot een bloemetjes citroen cake. ‘Oh deze valt wel zwaar, maar ook wel weer fris’ tot ‘Oeh deze is wel heel zuur.’ De mannen zijn duidelijk in topvorm.

Donatie

Uiteindelijk komen ze tot een winnaar, maar niet voordat ze hebben bepaald dat ze zelf nog een donatie van honderd euro doen aan ’t Kraaiennust. De winnaarsis uiteindelijk de Lemon Poppy Seed cake met aardbei. De taart is van de zussen Lisa en Christel van der Velden.

Geheim van de bakker

De dames zijn overdonderd door het succes. ‘Nee, dit hadden we natuurlijk nooit verwacht.’ Het geheim? ‘Ik denk dat de maanzaad het is wat hem toch een beetje knapperig maakt.’ Dat de de dames nu een zomer lang op de menukaart komen met hun taart vinden ze speciaal. ‘Moeten we maar extra vaak langskomen om te proeven.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal