Direct naar de inhoud.

Examen doen in de kroeg, deze muziekstudenten deden het in Stadskanaal

  • door:
  • op:
Examen met gitaar in plaats van papier | © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – Examen doen in de kroeg, voor veel studenten klinkt dit als een droom, maar voor de muziekstudenten van het Noorderpoort was dit vrijdag werkelijkheid. Voor hun examen moesten ze een optreden geven, en ja dat kun je dan net zo goed een zaterdagavond in de kroeg kiezen. 

Een stampvolle Mingel in Stadskanaal was het decor van hun examen, die er net even anders uitzag dan de standaard versie die velen kennen met papier in een gymzaal. ‘De zenuwen beginnen nu wel te komen’, geeft muzikant Colin Benus uit Stadskanaal toe. ‘Er komen straks twee examinatoren en een examenbegeleider’, voegt klasgenoot Thomas van Gemert aan. Benus trad op met zijn band ’Surrounded’, Van Gemert, net als een ander studente, deed het solo. ‘Met onze band hadden we hier al eens opgetreden voor Opblaaspop’, legt Benus uit. ‘Daardoor kende ik de eigenaar van De Mingel. Ik heb hem toen gevraagd of we hier ons examen mochten doen, en dat was geen probleem.’

Geslaagd?

Om klokslag tien uur is het aan de examenleerlingen om te beginnen. Onder toeziend oog van tientallen bargasten en de examinatoren, onder wie troubadour Jan-Henk de Groot, laat ieder zijn of haar beste muziek-prestaties zien. Tot middernacht zijn de pop- en jazzklanken in de kroeg te horen. Daarna is het ouderwets nagelbijten, want het blijft natuurlijk wel een examen. 

Die zondag krijgen ze het verlossende bericht: alle leerlingen zijn geslaagd en mogen zich vanaf nu officieel professioneel muzikant noemen. -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal