Direct naar de inhoud.

Nedmag overtreedt normen: Half miljoen euro straf per kwartaal

  • door:
  • op:
Het terrein van Nedmag in Veendam | © Rutger Breider/RTV1

VEENDAM – Zoutwinningsbedrijf Nedmag uit Veendam heeft geen bezwaar aangetekend richting de Omgevingsdienst Groningen en gaat daardoor akkoord met de afspraken die gemaakt zijn over loodemissies. Per kwartaal wat dit niet gaat lukken, komt een straf van een half miljoen euro.

In het Vermijdings- en Reductie Programma Zeer Zorgwekkende Stoffen blijkt dat Nedmag al geruime tijd veel lood uitstoot via haar schoorstenen. In één kubieke meter afvallucht mag 0,05 milligram lood voorkomen, aangezien lood erg schadelijk is. In 2021 en 2022 was er bij Nedmag meerdere keren hogere waarden gemeten.

De toezichthouder van de Omgevingsdienst Groningen wil dat het bedrijf voor 1 april alsnog aan de norm gaat voldoen. Daarom hebben zij een dwangsom van een half miljoen euro per kwartaal opgelegd aan het zoutwinningsbedrijf als zij de looduitstoot niet veranderen.

Zelf vind Nedmag de dwangsom onnodig en volgens het zoutwinningsbedrijf belemmert het de verduurzaming van de industrie. Daarnaast motiveert de dwangsom niet om de uitstoot van lood te verminderen. ‘Het verminderen van de looduitstoot met behulp van een filter staat sinds geruime tijd gepland voor het vierde kwartaal dit jaar. Wij zouden het liefst morgen al aan de slag gaan, maar zijn in de planning afhankelijk van externe partijen. De voorbereidende werkzaamheden hiervoor gaan uiteraard onverminderd door.’

Nedmag is de op twee na grootste uitstoter van lood in de lucht. Tata Steel (IJmuiden) en Nyrstar (Budel) zijn de grootste.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal