Direct naar de inhoud.

Nieuw-Buinen eert lokale verzetshelden met nieuwe straatnamen: ‘Dit verdient permanente aandacht en waardering’

  • door:
  • op:
Annie Post-Salomon, een van de verzetshelden die een eigen straatnaam ontvangt | © Jan-Willem Van der Kolk

NIEUW-BUINEN – Als alles volgens plan verloopt worden er dit jaar in Nieuw-Buinen vier nieuwe straatnamen vernoemd naar lokale verzetshelden. Waaronder de Annie Post-Salomonsstraat, vernoemd naar Annie Post-Salomon, wiens bijzondere verhaal lange tijd onderbelicht bleef.

Een aantal lokale verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog staan keurig vermeld bij het oorlogsmonument in Nieuw-Buinen, maar lang niet alle verzetshelden worden op deze manier geëerd. Eén daarvan is Annie Post-Salomons uit Nieuw-Buinen. Haar bijzondere verhaal bleef lange tijd onderbelicht en dat terwijl zij een belangrijke rol speelde in het verzet. 

Annie Post-Salomons zat samen met haar man, Marinus Post, in het verzet. Marinus Post was de broer van Johannes en Henk Post. Stuk voor stuk bekende namen als we het hebben over verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog. Maar het verhaal van Annie was niet bekend. ‘Men beschouwde haar als ‘de vrouw van’, vertelt Jan-Willem van der Kolk. ‘Hierdoor stond ze volledig in de schaduw van haar man.’

Volledig onterecht volgens van der Kolk. Hij deed lange tijd onderzoek naar haar leven en dook in haar fascinerende levensverhaal. Een verhaal over onuitputtelijke moed, doorzettingskracht en verzet. ‘Ze is een hele bijzondere vrouw geweest’. 

Annie Post-Salomon

Annie Post-Salomons’ verhaal begint in Nieuw-Buinen, waar zij in 1901 wordt geboren. Vlak voor de oorlog verhuist ze samen met haar man Marinus Post naar Kampen. Tijdens de oorlog helpt het stel talloze mensen onderduiken. Annie en Marinus brengen de onderduikers onder in hun eigen huis. Hier is Annie dag in dag uit aan het werk om de mensen een veilige haven te bieden. Maar in 1943 gaat het mis. Tijdens een razzia worden Annie en haar zoon opgepakt. Annie overleeft ternauwernood drie concentratiekampen, waaronder het bunkerdrama in Vught, een groot protest in Dachau en een dodenmars aan het einde van de oorlog.  

Nieuwe straatnamen

Van der Kolk was in 2022 betrokken bij het programma Meer Vrouw Op Straat waarin Els Knaapen licht schijnt op vrouwen uit de geschiedenis die een eigen straatnaam verdienen. In het programma werd het verhaal van Annie Post-Salomon en het onderzoek van Van der Kolk behandeld. Raadslid Peter Zwiers was ook bij het programma aanwezig en kwam zo in contact met Van der Kolk. Samen sloegen ze de handen ineen om de verzetshelden te eren. ‘De daden van deze verzetshelden verdienen permanente aandacht en waardering’ zegt Zwiers. ‘We hebben destijds gelijk met meerdere raadsleden besloten: hier gaan we werk van maken’.

En zo geschiedde. Zwiers dient eind deze maand een initiatiefvoorstel in bij de gemeenteraad om de verzetshelden te eren in de vorm van nieuwe straatnamen. Als alles volgens plan worden er dit jaar vier straatnamen vernoemd naar lokale verzetshelden. Het gaat om de Annie Post-Salomonsstraat, Klaas Salomon Pompstraat, Berend Tripstraat en Douwe Mikstraat. 

Op donderdag 21 maart wordt het initiatiefvoorstel behandeld in de raadsvergadering. Maar daar maakt Zwiers zich geen zorgen om. ‘Dit is een initiatiefvoorstel waar al 21 handtekeningen onder staan van alle 21 raadsleden. Het college moet het voorstel natuurlijk nog wel overnemen. Maar ook zij zijn enthousiast, dus dit gaat gewoon gebeuren.’ 



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal