Direct naar de inhoud.

Vrouw werd jarenlang gestalkt, OM eist taakstraf: ‘Ik heb in een hel geleefd’

  • door:
  • op:
Rechtbank Noord-Nederland in de stad Groningen F: ANP via RTV Noord

VEENDAM – Tegen een 62-jarige man uit Veendam is door het Openbaar Ministerie (OM) een taakstraf van tweehonderd uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden geëist. De man wordt beschuldigd van het stalken van zijn buurvrouw en haar twee kinderen tussen 2019 en 2023.

De slachtoffers konden zich niet meer vrij rondom hun huis bewegen, omdat de verdachte hen zou volgen, filmen, afluisteren, uitschelden en begluren. Het begon allemaal nadat de verdachte bij de vrouw in de buurt kwam wonen. De kinderen hadden een liedje gezongen over een ‘enge’ buurman en sindsdien zou de intimidatie zijn begonnen.

Op het oude woonadres van de man was er ook al sprake van burenruzie en hij zou extra alert zijn op signalen van ‘geroddel’, zoals hij dat noemde.

Hel

De buurvrouw deed aangifte in 2021, maar de belaging stopte niet. Sindsdien werden er nog eens 35 meldingen geregistreerd bij de politie. Het slachtoffer stelde in een slachtofferverklaring ‘geterroriseerd’ te zijn door de man, met verstrekkende gevolgen. Zo zou haar twaalfjarige zoon kampen met angst en suïcidaliteit.

‘Mijn zoon heeft sinds zijn twaalfde geen jeugd gehad. Je voelt je als ouder machteloos.’ Ze vertelde dat haar kinderen niet meer buiten konden spelen en als ze met de kinderen ging fietsen, door de verdachte werd gevolgd. ‘Ik heb vier jaar lang in een hel geleefd.’

Indringend

De officier van justitie sprak van een ‘indringend’ feit. ‘Dat dit algemene burenoverlast is, gaat niet op. Dit is stelselmatig inbreuk maken op iemands persoonlijke levenssfeer en vrijheid’, stelde ze. ‘Het gezin kan zich niet meer vrij rondom de woning bewegen. Terwijl een woning juist een plek is om je veilig te voelen en tot rust te komen.’

Gelet op de dagelijkse last die de vrouw jarenlang ervoer, eist de officier van justitie een taakstraf van tweehonderd uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

Zielig

De raadsvrouw van de verdachte pleitte voor vrijspraak. Volgens haar ging deze kwestie om ‘burengedoe’ dat ‘vreselijk is geëscaleerd.’ De verdediging stelde dat er alleen getuigen waren gehoord die op de hand van het slachtoffer waren. ‘Dit was geen stalking, dit ging over en weer. Mevrouw wordt zielig gevonden, maar mijn cliënt is ook slachtoffer.’

De rechtbank in Groningen doet uitspraak op 26 maart.

Zelfmoordpreventie
Wil je praten over zelfmoord, ga dan naar 113.nl of bel met de hulplijn voor Zelfmoordpreventie: 0900 – 0113



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal