Direct naar de inhoud.

Ard-Pieter uit Stadskanaal levert goederen aan Oekraïne: ‘Ik heb de luxe dat ik er weer weg kan’ 

  • door:
  • op:
Stella Pax levert goederen in Oekraïne | © Stella Pax

STADSKANAAL – In november 2022 reed Ard-Pieter van Zuijlekom uit Stadskanaal voor het eerst naar Oekraïne om spullen te leveren in Lviv. Daarna zouden nog heel veel ritten volgen. Zijn toewijding om mensen in Oekraïne te helpen groeide uit tot de stichting Stella Pax. Over twee weken vertrekt hij weer naar Oekraïne.

Het verhaal van Stella Pax begint in 2022 wanneer Van Zuijlekom een aantal ritten naar Oekraïne maakt om goederen te leveren aan gebieden in Oekraïne die het hard nodig hebben. In deze periode ontstond al snel het idee om een eigen stichting op te richten. Van Zuijlekom komt in deze tijd een aantal keer vast te zitten in het land. ‘Ik had destijds nog een oude Subaru en op het moment dat de auto het begaf zat ik een lange tijd vast omdat ik moest wachten op auto-onderdelen’, vertelt hij in het RTV1-programma 1 op Vrijdag.

In die periode trok Van Zuijlekom veel op met andere lokale stichtingen en leerde hij niet alleen meer over de oorlog maar ook over de problemen waar hulporganisaties en andere stichtingen tegenaan lopen. Het inspireerde hem om zijn missie uit te bouwen en voort te zetten. 

Ster van Vrede

Stella Pax staat voor ‘Ster van Vrede’. ‘Het is een van de weinige dingen die zowel Oekrainers als Nederlands kunnen uitspreken’, vertelt Van Zuijlekom, oprichter van de stichting. Stella Pax zet zich in voor mensen in Oekraïne en richt zich daarbij op de ondersteuning van andere hulpverleners in hun werkzaamheden. De stichting probeert alleen goederen te leveren waar daadwerkelijk vraag naar is. Zo proberen ze te voorkomen dat er spullen worden geleverd die men uiteindelijk helemaal niet kan gebruiken. ‘Ik ben in Oekraïne wel eens een voegenreiniger tegengekomen. Op dat soort momenten vraag ik mezelf wel af: ‘was dat nou echt nodig?’ De stichting levert inmiddels al anderhalf jaar verschillende soorten goederen aan de meest kwetsbare gebieden. Een van de dingen die ze het meest leveren zijn brancards. Deze kunnen goedkoop worden ingekocht en hebben meerdere functies. Ze zijn niet alleen cruciaal voor het transporteren en evacueren van gewonde soldaten, maar ook voor het vervoeren van mensen uit beschadigde gebouwen en voor het bergen van lichamen.

Ard-Pieter van Zuijlekom in het oorlogsgebied | © Stella Pax

Hulp op maat

Volgens Van Zuijlekom zijn de Oekraïners waar hij contact mee heeft erg dankbaar voor alle goederen die ze krijgen, maar moeten mensen niet vergeten dat er ook heel veel werk bij komt kijken voor de Oekraïners zelf. Hij vertelt dat goederen vaak niet gelijk op de juiste locatie worden geleverd, wat tot logistieke problemen kan leiden. ‘Als je spullen voor Oost-Oekraïne slechts tot aan de grens van West-Oekraïne brengt, dan laat je de laatste 1.200 kilometer aan de Oekrainers over en dat terwijl ze op dit moment alle hulp kunnen gebruiken.’ Van Zuijlekom zet zich samen met zijn stichting in om deze logistieke uitdaging bij de Oekrainers weg te nemen en om het proces van het goederen leveren te versoepelen.  

Voor de aanschaf van de goederen werkt Stella Pax onder andere nauw samen met de Britse stichting ‘Ukraine Mission UK’. Een van de medewerkers van deze stichting is een ervaren ambulancebroeder wier expertise goed van pas komt bij het controleren van medische apparatuur. ‘Denk aan iets simpels als een stekker. De stekker van een Brits apparaat kan niet in Oekraïne gebruikt worden omdat beide landen andere stekkers gebruiken. Je moet er op dat moment voor zorgen dat je de juiste adapter meelevert zodat het apparaat alsnog ingezet kan worden’. 

Vastberaden doorgaan

Van Zuijlekom is sinds de oprichting van de stichting vaak in Oekraïne te vinden. Zo rijdt hij aan het einde van de maand opnieuw met een aanhanger vol spullen naar het oosten. ‘Met de auto kan ik de plekken bereiken waar we met de vrachtwagen van mijn Britse collega’s niet kunnen komen.’ Ook dit keer zullen ze weer een hoop brancards en operatietafels leveren.

Over de huidige staat van de oorlog is hij duidelijk. Natuurlijk ben ik wel eens bang, maar ik heb gelukkig de luxe dat ik er weer weg kan. Mijn contactpersonen in het leger zitten daar natuurlijk 24 uur per dag, 7 dagen in de week’. 

Volgens Van Zuijlekom zal de situatie zoals deze nu is nog lang duren, maar hij is vastberaden om tot het einde van de oorlog door te zetten. ‘Het werk dat we doen is natuurlijk kleinschalig en je kunt de situatie in Oekraïne niet in je eentje veranderen. Maar je kunt de situatie voor een aantal mensen wel verbeteren en daar wil ik me voor blijven inzetten.’ 



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal