Direct naar de inhoud.

Oude spullen krijgen nieuw leven bij Repair Café Veendam

  • door:
  • op:
Vrijwilligers helpen bij het Repair Café in de bibliotheek in Veendam | © Larou de Jong/RTV1

VEENDAM- Een kapot strijkijzer, niet-werkende föhn of een trui met gaten weggooien is natuurlijk zonde. Daarom opende deze week het Repair Café in de bibliotheek in Veendam. Elke derde maandag van de maand zitten hier vrijwilligers klaar met allen hun eigen expertise.

Mensen uit de buurt kunnen langskomen met hun kapotte materialen of voorwerpen, en samen wordt er gekeken of er iets gemaakt kan worden. Een ‘Repair Café’ is geen geheel onbekend begrip in Nederland. Overal in het land slaan vrijwilligers de handen ineen om hun buurtbewoners een handje te helpen. Men kan meegebrachte kapotte spullen repareren met hulp van vrijwilligers. De uiteindelijke doelstelling hiervan is het verkleinen van de afvalberg, het behouden van de kennis over repareren, en daarnaast is het goed voor de sociale contacten.

Het Repair Café in de bibliotheek is niet de eerste in Veendam. De bijeenkomst werd ook al georganiseerd in Buurthuis “het Scheepskwartier”. De vrijwilligersorganisatie wilde graag een tweede locatie en klopte vervolgens aan bij de bibliotheek. ‘Wij omarmen het. Het is een heel leuk initiatief en een goed idee,’ aldus Esther Huls, Domeinspecialist van de bibliotheek in Veendam.

(Tekst gaat verder onder de video)

Voor de buurtbewoners is er nu dus een tweede locatie waar zij terechtkunnen voor reparaties aan textiel, huishoudelijke apparaten, elektronica en elektrisch gereedschap. ‘Mensen mogen gewoon binnenlopen met hun kapotte spullen. De vrijwilligers helpen vervolgens om de spullen hopelijk te kunnen maken.’

Mocht je kennis hebben van het repareren van bepaalde materialen, de organisatie is nog steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal