Oranje O-19 wint met gemak in Veendam: ‘Een schitterende entourage’

• door:
  • op:
Aanvoerder Julian Rijkhoff in duel met de Litouwer Regnar Krot. | © KNVB

VEENDAM – Waar voetballegendes van weleer Johan Derksen, Henk Nienhuis, Marnix Kolder en Henk De Haan hun profcarrière ondergingen, stonden woensdagavond de legendes van de toekomst op het voetbalveld in Veendam. Met ruim 4000 supporters op de tribune, won het Nederlandse Elftal onder 19 jaar met gemak van Litouwen.

Door spelers als Julian Rijkhof (Ajax), Tygo Land (PSV) en de noordelijke Thijmen Blokzijl (FC Groningen) genoten de supporters van een wedstrijd waar Oranje niet veel moeite voor hoefde te doen om te winnen. In de eerste helft scoorden de jonge Oranjeleeuwen vier keer. In de tweede helft stagneerde de doelpuntenproductie, waardoor de eindstand bij 4-0 bleef.

(Tekst gaat verder onder video)

Blokzijl favoriet

Dat er een noordelijke held meespeelde, bleek ook wel bij de voetbalfans. Zo kwamen er veel fans om Blokzijl aan te moedigen tijdens deze interland. De verdediger kreeg na de wedstrijd dan ook veel vragen voor handtekeningen. ‘Normaal spelen we wat verder weg, dus het is leuk om wat dichter bij huis te spelen. We hebben een prima wedstrijd gespeeld. In de tweede helft lieten we het scoren een beetje na.

De wedstrijd woensdagavond was de aftrap van een interlandweek voor het team. Samen met Frankrijk, België en Litouwen speelt Oranje in poule B van de EK-Kwalificatie. De winnaar van deze poule gaat naar het EK. Blokzijl verwacht dat het nog twee zware wedstrijden gaan worden. ‘Nu moeten we echt aan de bak. Frankrijk en België zijn erg goede teams.’

‘Nostalgisch’

Ook de Groningse bondscoach Mischa Visser was blij om in Veendam te zijn. ‘Nostalgisch om hier te zijn. Vroeger als kind heb ik hier op de vrijdagavond naar wedstrijden van Veendam gekeken, dus het is speciaal om hier te zijn.’

Visser staat ook achter de keuze van de KNVB om vaker in Veendam te gaan voetballen. ‘Die keuze juich ik toe. Het is een schitterende entourage. Mensen in de omgeving komen graag naar de wedstrijden toe en dat is top!’

Blokzijl hoopt ondertussen ooit door te stromen naar het grote Oranje. ‘Ik ben nu gefocust in dit team. Hopelijk dat ik binnenkort in het echte Oranje mag gaan spelen.’